Антифриз за автомобила – защо да изберем качествен такъв

Как да изберем качествен антифриз

Охлаждащата течност за автомобила, или казано по друг начин, антифризът е задължителен компонент от поддръжката на всяко превозно средство. Малко по-долу ще изброим списък с функции, които тази течност трябва да изпълнява. Прочетете внимателно всяка от тях и едва тогава пременете към покупката на този клас продукти.

За какво служи антифризът

  • Пълноценно осигуряване на ефективен топлообмен;
  • Течността умее да предпазва двигателя от прегряване;
  • Задължително трябва да бъде съвместим с пластмаси;
  • Предпазва от замръзване през зимните месеци от годината;
  • Да не се пени твърде много;
  • Препоръчително е да бъде без токсични свойства и екологично чиста.

Много хора са на мнение, че антифризът изпълнява една единствена функция и тя е свързана с предпазване от замръзване. Всъщност това е валидно единствено за зимата и то тогава, когато температурата падне под нула градуса. През останалото време тази негова функция не се активира, така да се каже.

Всички останали качества, които сме изброили по-горе, са свръх необходими за превозното ви средство през останалото време от годината, без да има някакво значение каква е температурата навън и какъв сезон е.

Какво трябва да знаем за нискокачествената охлаждаща течност

В случай, че сте решили да спестите от покупката на антифриз, то нашият съвет е да не го правите. Нискокачествените продукти са в състояние да ви осигурят една единствена функция и тя е свързана с предпазване от замръзване. В не малко от случаите ниският клас продукти са склонни на разяждане, заради високата си киселинност. В състава им присъства спирт или други евтини продукти, понижаващи максимално себестойността на продукта.

Всички нискокачествени антифризи гарантирано ще повлияят негативно на охладителната ви система, дори повече от колкото водата би могла да й навреди. Освен това са агресивни към всякакви видове уплътнения и пластмаси.

Защо не бива да използваме вода

Съществуват и такива притежатели на превозни средства, които са на мнение, че всеки спестен лев е добре дошъл за тях. Замислете се, преди да сте решили да закупите нисък клас антифриз или вместо да ползвате охлаждаща течност, то да добавяте вода. Ето и някой от последиците, на които вероятно ще се натъкнете при ползването на вода:

  • Заради свойството си да замръзва при 0 градуса, водата е причина за спукване на множество елементи от охладителната система, както и за пораждане на редица повреди;
  • Води до корозия.

За да увеличите експлоатационния живот на вашето превозно средство, то ние ви съветваме да се грижите подобаващо за поддръжката му. Покупката на качествен антифриз е правило номер едно, което трябва да спазвате.Онлайн магазин Plama.bg ви предлага богат каталог от продукти, които можете да закупите на цени, достъпни за масовия потребител.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (12 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.