Чип тунинг

Чип тунинг е една все по-търсена услуга за всеки човек, искащ да притежава един отличен автомобил с нисък разход на гориво и висока мощност. В момента на пазара на чип тунинг има много фирми, които предлагат подобен тип услуга, макар тя често да е под съмнение, що се отнася до качество на изпълнение.

Въпроса, на който ще се опитаме да ви отговорим е какво всъщност представлява услугата чип тунинг. Както вероятно много от вас знаят съвременните автомобили, като в това число включваме такива произведени след 2000 година, та понякога и дори по-рано се произвеждат, като в тях се интегрира специален контролен блок, който отговаря за работата на двигателя и поддържащите системи, именно той бива донастройван при чип тунинг.

В това число влиза контрол на изгаряното гориво, момента на запалване, а често и други неща като налягане, позиция на педалите и много, много други. Самата функция на ECU, както е от английската абревиатура на контролния блок на двигателя (Engine Control Unit) е да реагира на определени ситуации, в зависимост от предварително зададените настройки, като регулира цялостната работа на двигателя. Самия чип тунинг има за цел да оптимизира тази работа според конкретните условия на работа.

Често за измерване на тези показатели и респективно реакцията на контролния блок на двигателя се използват допълнителни системи, които предоставят нужната информация за работата на машината – например: дебитомера.

Услугата чип тунинг се старае да оптимизира самата работа на двигателя с оглед качеството на горивото, нуждите на използващия автомобила, режима на каране и т.н. Често двигателите биват електронно ограничавани, именно благодарение на чиповете, като посредством чип тунинг тези ограничения се премахват и вие може да се насладите на мощен и икономичен автомобил.

Ако сте решили да превърнете своят автомобил в спортен звяр, който да оправдае вашите очаквания на пътя то самия чип тунинг е създаден именно за вас. Освен всичко останало, както вече подчертахме това оказва благоприятно влияние и върху разхода на гориво на автомобила ви.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (30 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.