Дали с електроди в мозъка ще отслабнеш без диети?

Колко далече може да стигнеш в усилията си да отслабнеш без диети? Би ли се съгласил на електроди в мозъка? Това е най-новото откритие, което в момента се тества, в битката със затлъстяването, съобщава Stilna.net. Експерите се тревожат заради повишените вълни на затлъстяване. Затова вече много фармацевтични компании измислят новаторски начини и средства, за да се справят с проблемното тегло.

Предписват се напоследък лекарства като Alli, които намаляват абсорбирането на мазнини в организма. Има много хора, желаещи гастро операция, която преструктурира стомаха, така че човек да яде по-малко.

Но най-радикалната новост в САЩ за справяне с пълнотата се нарича DBS (Deep Brain Stimulation) Дълбока мозъчна стимулация. При лечението електроди се поставят в мозъка, за да провеждат малки заряди електричество, които определят хранителните навици. С две думи – чрез електричество отслабваш без диети. Засега DBS се прилага само при болести като дистония и Паркинсон, като възспират нервните сигнали, подавани за изпадане в пристъп.

Сега същата тази технология се използва в битката с натрупаните килца. Тя се цели в хипоталамуса на мозъка (той контролира желанието за храна), давайки на човек илюзията, че стомахът му е пълен. Американското правителство е разрешило проба 3 години – на практика да се пробият дупки в мозъка. Там се имплантират електроди, свързани със жици, захранвани от батерия, поставена под черепа. Звучи гадничко и сложничко, а?

Операцията се извършва с местна анестезия. По този начин докато поставят електродите, докторите могат да питат пациента дали усеща пълнота, като разбират дали са бутнали на правилното място.

Процедурата се е извършила върху двама души с позитивен резултат, като и двамата са консумирали по-малко храна и са отслабнали без диети. Все пак, има малък рисков фактор относно процедурата за инфаркт и смърт.

Процедурата помага да се задържи дълго време желаното тегло, което при гастро операция не е възможно.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (39 votes)