Депресия

Основни факти, които трябва да знаем за депресията:
1. Клиничната депресия е едно от най-често срещаните психически разтройства, която само в Америка засяга над 19 милиона души всяка година.
2. При депресия хората изгубват способността да се насклаждават на ежедневните радости от живота до толкова, че при по-тежките случаи може да се стигне до самоубийство.
3. Депресията може да засегне всеки човек, независимо от възрастта и етническата му принадлежност.
4. Лечението на депресията за съжаление претърпява много чести провали, защото хората смятат проблема за индивидуален и предприемат самолечение или въобще не предприемат такова с надеждата, че нещата ще се оправят от самосебе си. Те не осъзнават, че депресията е болест и трябва да бъде третирана като такава и съответно лекувана с медикаменти.

Лечение на депресията:
Най-често използваното лечение при клиничната депресия, това са антидепресантите, психотерапията или комбинация от двете. Изборът на това какво лечение да се предприеме зависи от типа на заболяването, устойчивостта, трудността за справяне със заболяването, историята на болестта и т.н. Както при всяко едно заболяване ефекта на лечението би бил по-сериозен, ако то бъде засечено в начална фаза. Депресията трябва да се лекува от психиатър или друг квалифициран професионалист.
Симптоми на клинична депресия:
1. Постоянно чувство на тъга, загриженост, празнота.
2. Прекалената нужда от сън или обратното, среднощното будене или ставането рано сутрин.
3. Загубата на желание и интерест към дейности, които преди са ни доставяли удоволствие, вклиючително и секса.
4. Умора, липса на енергия, раздразнителност.
5. Разсеяност, трудност при вземане на решения.
6. Чувство на вина, безнадеждност, малоценност.
7. Мисли за смъртта.Внимание – ако имате повече от пет от посочените симптоми за период по-дълъг от две седмици, много възможно е да страдате от клинична депресия, желателно е да потърсите помощ от компетентно лице.

Причини за клинична депресия:
1. Биологични – хората страдащи от депресия обикновено отделят повече или по-малко от нормалното количество „невротрансмитери“ (химическо вещество отделящо се от нервните клетки, което позволява на импулсите да преминават от една към друга нервна клетка). Промяната в количеството невротрансмитери може да бъде причина за депресията.
2. Когнитивни – песимистичните хора и тези страдащи от липса на самочувствие са по-често  предразположени към депресия.
3. Полови – според изследванията рискът от заболяване е два пъти по-голям при жените от колкото при мъжете. Причините за това все още не са доказани, но като основни се изтъкват хормоналните промени, които настъпват при менструация, бременност, менопауза и т.н. Като друга причина може да се приеме и стресът, на който са подложени жените в следствие на многото си задължения и отговорности.
4. Заболявания – клиничната депресия е характерна и в случаите когато на лице има други сериозни заболявания като рак, сърдечни проблеми, диабет, Алцхаймер и т.н.
5. Медикаменти – При лечението на някои болести с медикаменти, като страничен ефект може да се появи депресия.
6. Генетични – В случите когато в семейството е имало такова заболяване.
7. Ситуативни – Житейски проблеми като развод, безпаричие или смъртта на обичан човек и т.н.

Оставям темата отворена, тъй като по този въпрос може да се пише още много. Ще се радвам, ако някой прояви активност и допълни статията чрез полето за коментари…

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (56 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.