Големите празници в Турция

Почивка в Турция

Големите празници в Турция

Официалните празници са на  1 януари, който се казва  Курбан Байрам и всеки го е чувал, дори и да не е мюсюлманин, друг голям техен празник е на 23 април и това е Денят на националната независимост. На  29 октомври , като това е Ден на Републиката, Шекер Байрам.Турците имат  главно 2 по- големи религиозни празника и това са  „Курбан байрам“ и „Шекер байрам“ . Ако планувате почивка или екскурзия в Турция, може да ги имате предвид тези празници.Празникът „Шекер“ се прави със специални молитви през 3-те  преходни месеца с религиозни названия: Реджеп, Рамазан и Шабан.
„Курбан байрам“ се празнува  цели  4  дни. Тези, които нямат никакви дългове и са достатъчно заможни, 1 ден преди празника принасят курбан  като  заколват теле, крава, или камила , като две трети от месото задължително се раздава на много бедните.

Традициите при известната турска баня, могат да бъдат проследени много назад във времето, когато Тюрките са пристигнали в Анатолия. Ако сега планувате и правите своят списък за  почивки в чужбина, то непременно добавете и Турция.

Според проучване на социолога Тархан Ердем , само 16%  използват по-приемливата забрадка или  тип тюрбан. Преобладаващият западен стил на дрехи или по скоро при турските първи дами винаги е бил разглеждан като 1  емблематичен за западно -ориентираната национална идентичност  на мюсюлманското мнозинството.

В  Турция отмениха на скоро забраната всички за момичета от религиозни училища да се налага да носят забрадки, докато са на учебни занаяти.Някои  ислямисти твърдят, че е поредното доказателство, че правителството се опитва да прокарва сериозно исляма в обществото и особено сред по – младите.

Тази промяна ще влезе в сила през учебната 2013-2014 година и според нея  момичета , които са забулени по ислямски маниер ще бъдат допускани и в останалите училища и университети, но само и единствено в часовете, които изучават Корана.  В Турция им постоянни промени на закони, които се спазват стриктно.

Над 30 милиона туристи посещават Турция всяка година, което пък я оформя като сериозна туристическа дестинация с висок потенциал и възможности за развиване на туризъм във всички аспекти, излишно е да казваме, че най-предпочитана туристическа дестинация е Истанбул.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (36 votes)