Какво трябва да знаем, когато търсим работа в чужбина

Българи има по целия свят още от времето на социализма. Но с падането на този режим, както и с влизането ни в Европейския съюз, хората започнаха да търсят по-добър начин на живот, по-високо социално положение или по-добра работа и финанси.Ето и основните неща, които човек трябва да знае, когато е решил, че ще си търси работа в чужбина.

Опитът, когато кандидатствате за позиции в IT сферата е ясно, че предишният ви опит е от изключителна важност и обезателно трябва да присъства в св-то ви. Но когато кандидатствате за работа в сферата на земеделието, хотелския бизнес или ентъртеймънта тогава опита ви като счетоводител, например, бегло вълнува бъдещият ви работодател.

В такива случаи работодателят ви се интересува от няколко основни неща:

  • Комуникацията – това е основно умение за заетостта в хотелиерския, ресторантьорския и развлекателния бизнес. Трябва да наблегнете на своите комуникативни качества. Като част от тях е вашето езиково обучение. Тук трябва да споменете отличните ви умения в разговорен английски или съответния език според държавата и областта, в която сте се насочили.
  • В случай, че кандидатствате в земеделската сфера, а никога не сте брали ягоди например и нямате какво да изтъкнете, тогава е добре да подчертаете, че сте физически пригоден и подходящ за работата. Подчертайте, че работите бързо, например, а в същото време внимателно и прецизно – това са много важни качества.
  • Мотивацията за работа също е от голямо значение. Тук можете да посочите както финансовите ви мотиви, като не наблягате на тях, така и мотивацията ви да утвърдите езиковите си умения отивайки в съответната държава и бидейки заобиколени от говорещи съответният чужд език.

Ако кандидатствате за детегледачка, независимо дали в домашни условия или временно в някоя целодневна лятна занималня, тогава е важно да подчертаете уменията ви с работа с деца. Дори никога да не сте работили като детегледачка или в детска градина винаги можете да подчертаете помощта, която сте оказвали на някоя съседка гледайки децата й за по няколко часа или ако сте гледали племенниците и друг подобен опит от личният ви живот.

Когато се обръщате към агенция за подбор на персонал, която е с международна посредническа дейност, можете да разберете нейната професионалност по съветите, които ви дава за оформянето на вашето св и мотивационно писмо. И не забравяйтe, че всякакъв вид референции от бивш работодател или учител биха били от полза.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (94 votes)