Интериорната врата – не пропускайте да отделите време за избор

Когато говорим за обзавеждане на дома, независимо дали говорим за ремонт, или пък за цялостен нов интериор, много често оставаме на последно място избора на врата. Все пак всеки човек мисли първо за мебелите и чак тогава в един миг стая по стая идва ред и на интериорните врати. Tогава може да се породи лека паника, защото първо- изборът на интериорни врати може да не изглежда никак лек и второ- от незабелязан детайл в дома изведнъж интериорната врата се оказва задължителнa необходимост.Съчетайте избора на интериорните врати с цялостния дизайн

Изборът се определя от вида и стила на интериорната врата. Ако сте пропуснали да помислите в самото начало за това как ще си пасва обзавеждането на съответната стая с интериорната врата, то сега е моментът, в който трябва да съчетаете интериорните врати със цялостната визия на стаите. Това важи дори и ако само искате да освежите дома си, например да смените старите интериорни врати с красиви нови – ще се изненадате от ефекта и ще се питате как не сте се сетили по-рано. Както всеки човек има предпочитание към даден вид изкуство, така е и със стила на интериорната врата. Някои предпочитат викторианския стил, други залагат на модернизъм, трети предпочитат напълно изчистен дизайн- минимализъм и т.н.

От какъв вид и стил интериорни врати да избирате ?

Дървени врати и врати на панти

Като цяло по вид интериорните врати могат да бъдат окачени на панти с рамка и такива, който се плъзгат. Окачените врати са по-масов и разпространен избор и могат да бъдат изработени от различни материали- както естествени, така и изкуствени. Дървените окачени врати са подходящи за всеки тип интериор- заедно с това могат да бъдат боядисвани в различни цветове, които да подхождат на вашия дом.

Стъклени и плъзгащи се интериорни врати

Плъзгащите се врати, по принцип могат да бъдат изработени както от дърво, така и от стъкло. Стъклените плъзгащи се врати подхождат на модерен интериор и освен това, може да се избере дали стъклото да бъде матирано, декоративно или цветно- така интериорната врата освен функционалност ще има и естетически издържан вид. Предимството на стъклените врати като цяло е, че по ваш избор те биха могли да пропускат слънчевата светлина и така домът ви да стане по-уютен. Заедно с това може да се спрете и на врати тип хармоника или джоб. Вратите хармоника се сгъват подобно на акордеон, могат да бъдат с две дръжки да се отварят еднопосочно или пък да са двойни. Те са подходящи за ограждане на пространства тип мини офис или дрешник, килери и всякакви помещения, които не бихте искали да се набиват на очи. За такъв тип помещения са подходящи и плъзгащите се врати и сгъваемите плъзгащи се тип джоб, те са идеални и за коридори, които свързват с друга стая. Като цяло плзъгащите се врати обособяват пространството много добре и са подходящи за малки жилища, защото може да ви спестят някой и друг метър, който вратите на панти биха ви отнели.

Френски интериорни врати

Френските интериорни врати от своя страна са много подходящи за заден двор, защото са остъклени с дървени рамки, като височината им стига почти или напълно на нивото на тавана, а широчината им може да е по протежението на цялата стена. Тези врати са много стилни и красиви и позволяват на светлината да навлезе в дома ви.

Както сами видяхте, до тук от най-ключово значение за избора на интериорни врати са както размерите на стаите, така и техният стил или предназначението им. Ето защо за избора на интериорни врати вие трябва да се ръководите от дизайна на дома ви и практичността- в крайна сметка една врата трябва да е преди всичко функционална.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (92 votes)
The following two tabs change content below.