Предимства на ламината

Ламинат

Все по-голяма популярност набира този тип подова настилка през последните години в България. Ламината е идеалното решение за всяко домакинство, което разполага с по-ограничен бюджет, но за сметка на това иска да внесе уют и комфорт в дома си. Основното качество на ламинирания паркет е именно ниската му цена спрямо другите подови настилки. Но в същото време той е качествен и здрав продукт, който можете да монтирате сами (което също може да се смята като облекчение на бюджета). Всеки ламинат е покрит с високоустойчиво срещу износване покритие и се предлага в голямо разнообразие от декори, които могат да имитират почти всички класически и екзотични видове дърво, паркет, плочки, мрамор или др. екзотични текстури.

Ламинирания паркет се предлага в няколко класа на износоустойчивост и дебелина. Производителите на ламинат го предлагат най-често с гаранция от 5 до 10 години, но при правилна поддръжка той може да издържи много повече.

Ако сте решили да монтирате своя паркет сами е важно да знаете няколко основни стъпки преди да започнете монтажа. Прочетете добре инструкциите, които идват с всеки пакет ламиниран паркет и се запознайте с особеностите на монтаж на този вид настилка. Набавете си необходимите за монтажа инструменти – електрически трион, гумен чук, ролетка, молив, прав ъгъл, клинове. Ламинирания паркет е подова настилка от типа „направи си сам“, така че дори и да не сте най-добрия майстор лесно ще свикнете стига да следвате инструкциите.

Тъй като ламинатът е плаващ тип подова настилка, не се нуждае от залепяне или заковаване за пода, което улеснява монтажа още повече. При монтажа се препоръчва използването на click sealer, който се нанася на клика на отделните ламели, като по този начин се предпазва от проникване на влага между отделните дъски.

Задължително при монтажа на ламиниран паркет е да се постави подложка на основата. Има няколко вида подложки, като най-разпространената е полиуретановата подложка, която се предлага в дебелина от 2мм, 3мм и 5мм. За по добра топло изолация и обиране на по-големи неравности по основата се използва XPS подложка от 3мм, 5мм или 10мм.

Поддръжката на ламината се извършва чрез почистване от едри боклучета и прах с прахосмукачка и забърсване с леко навлажнен моб. Задължително е да се използва препарат за почистване предназначен точно за ламиниран паркет.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (47 votes)
The following two tabs change content below.

psviat

Latest posts by psviat (see all)