Как да намериш всичко, което ти трябва

Когато чуете „Internet“ сигурно едно от нещата за които се сещате е информация. Да, това е нещото, за което най-много се използва интернет, но проблемът идва когато трябва да се намери информацията. Това е проблем, с който много често се сблъсквате, нали?

Разбира се, всеки е ползвал или поне е чувал за световно известната търсачка Google. И все пак не всеки може да работи пълноценно с услугите на този сайт. Като начало много потребители не правят разлика между google.bg. А това не е добре. Много често когато отворите google.com от България, автоматично може да ви прехвърли на google.bg. Често това остава незабелязано, а същевременно води до съвсем различни резултати от търсенето.Мисля, че няма смисъл да обяснявам какво означават трите възможности при „търсене в: …” (все пак пише на български). Това, което рядко се ползва е линка за „разширено търсене” намиращ се до полето за въвеждане на търсената от вас информация.

Много лесно с няколко натискания на мишката можете да намерите точно това, което ви интересува и да спестите време от лутането в резултатите от обикновеното търсене. Необходимо е само да кликнете върху линка „разширено търсене” и от страницата, която се появява (написана изцяло на български език) да въведете допълнителните настройки за търсене според вашите нужди. На международната страница на google.com, която е на английски език, също има „разширено търсене”.

Разбира се и там може да се пише на кирилица, но резултатите ще бъдат съвсем различни от тези от българската страница за търсене на google. Сигурно вече се чудите защо толкова подчертавам това, че резултатите ще са различни за една и съща търсена дума или фраза в една и съща търсачка на един и същи език. Ами отговорът се крие в това как функционира самият алгоритъм на показване на резултатите. Разбира се, това е фирмена тайна и на практика не се знае как точно работи цялата система, но това, което се знае е: че се изчисляват статистически данни за даден сайт като това колко потребителя има ежедневно, колко линка от други сайтове водят до дадения и още много други информации.

Всичко това се обработва и най-добрите се появяват на челните места в резултатите. Все пак не забравяйте, че google не е единственото ви спасение в търсенето на нужната ви информация. Съществуват и още много други подобни сайтове, някои специализирани за даден тип информация, някои, които се борят да изместят google като например yahoo.com. Но въпреки всичко google си остава най-използваната търсачка може би само поради факта, че се стреми да предложи достъпна информация на различните езици.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (92 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.