Как да повишим захарността на материала за домашна ракия

Приготвяне на ракия

Всички любители на „водата на живота“ се борят за материал с голяма захарност. Ако ви се случи материалът да не е такъв не бързайте да се отчайвате. Има начин да го повишите не с купешка захар, а със захарно цвекло. С него напитката става даже още по-добра на вкус. Захарността му е около 20%.

Идеално е за добавяне в плодови каши, сладки гроздови джибри и други суровини за производството на домашна ракия. Количеството на цвеклото се определя на база захарното съдържание на основния материал.

От технологична и икономична гледна точка захарността на суровината за производство на домашна ракия не бива да бъде повече от 15-16%. Тази захарност не създава проблеми за нормално протичане на алкохолната ферментация, която е от значение за качеството на ракията. При това положение, като се знае захарността на основния материал, лесно може да се изчисли количеството на захарното цвекло.

Например ако захарността на основния изходен материал е 12 %. Искаме да я повишим на 16%. Следователно в 100 кг. основен изходен материал, трябва да се добавят още 4 кг. захар. Приемаме, че захарността на цвеклото е 20%. Значи  100 кг. цвекло съдържат 20 кг. захар.

В колко килограма цвекло ще се съдържат 4 кг захар? Съставяме уравнение от просто тройно правило и намираме, че 4 кг. захар се съдържат в 20 кг. цвекло. По този начин може да се изчисли количеството на цвеклото, необходимо за повишаване захарното съдържание на всичката плодовата каша.

Отмереното количество захарно цвекло се почиства от механични и други примеси. Нарязва се на дребни шайби или се рендосва на кухненско ренде. Надробеното цвекло се поставя в тенджера и се залива с вода до покриване с 3-сантиметров воден пласт Загрява се и се кипи в продължение на 15-20 минути, през което време се бърка. Охлажда се до 25-30°С и

се внася в плодовата каша. Разбърква се за размесване и се оставя да ферментира. В плодовата каша или в гроздовите джибри има достатъчно активни дрожди, ферментацията протича много бързо (за 3-4 дни). След приключване на ферментацията материалът се изварява в кратки срокове. Забавянето влияе негативно, както върху качеството на ракията, така и върху рандемана.

Понеже цвеклото има специфичен аромат, който се различава от ракиените тонове, след коригиране на алкохолния градус вкусът и ароматът на ракията може да се подобрят, чрез подслаждане и ароматизиране по познатите технологични практики.

Ако все пак не ви се занимава със сложни изчисления, а искате направо да си сварите качествена домашна ракия горещо ви препоръчваме казана на http://www.ludastrast.com/ Там ще получите модерна технология съчетана със знания за най-доброто производство на домашна ракия в България.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (39 votes)