Какви са признаците и симптомите при диабет тип 1 и тип 2

Захарния диабет е петата по разпространение болест-убец в света. Всяка година от диабет умират хиляди хора, докато други са недееспособни от появилите се усложнения, включително ампутация на крайниците, поради невропатия.

Диабетът е състояние, което се дължи главно на неспособността на хормона инсулин, да функционира правилно, което води до проблеми в нивата на кръвната захар. Съществуват различни типове диабет, тип 1, тип 2 и гестационен диабет. Заболяването се причинява от различни фактори като фамилна анамнеза и нездравословен начин на живот. Заболяването може да се контролира чрез прием на инсулин, здравословна диета и упражнения.

Диабетът е състояние, което засяга способността на организма да произвежда или да използва хормона инсулин. Той се произвежда в черния дроб и играе важна роля в транспортирането на глюкозата от кръвта към кръвните клетки. Когато производството на инсулин е нарушено, това води до колебания в нивата на кръвната захар в организма.

При диабет тип 1 организма не произвежда инсулин. Лицата, които страдат от този тип диабет, контролират своето състояние с инжектиране на инсулин.

Диабет тип 2 се характеризира с това, че организма не използва правилно инсулина. Среща се предимно при възрастни хора над 40 години. Този вид диабет се контролира чрез диета и промяна в начина на живот.

Симптоми при появата на диабет

Трите класически симптома, които са характерни за наличието на диабет са Полиурия, Полидипсия и Полифагия. Полиурията се отнася до често уриниране. Полифагията е появата на силен глад, а полидипсията е повишена жажда. Други признаци и симптоми на диабета включват необяснима загуба на тегло, умора, замъглено виждане, ранички които не зарастват бързо, кожни инфекции и др. При диабет тип 1, симптомите се развиват бързо и могат да се появят до седмици, особено при малки деца. При диабет тип 2 симптомите могат да останат скрити за по-дълго време. Диабет тип 1 води до бърза загуба на тегло и умствена умора. Съществената разлика между признаците при диабет тип 1 и тип 2 е, че при диабет тип 2 загуба на тегло не се забелязва.

 

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (59 votes)