Какво представлява откриването на течове с термокамера

Откриване на течове с термокамера

Откриването на течове във водопроводната мрежа е сложна и понякога непосилна задача и за най-опитните водопроводчици и ВиК специалисти. Но за щастие в днешно време има технологии и научни методи, които позволяват това да се случва бързо и с изключителна точност. Дори с някои от тези методи не е необходимо разрушаването на участъци от сградните съоръжения за да бъде локализиран проблема. Един от основните методи за откриване на скрити течове е термографския или така наречената инфрачервена термография.

Какво могат да причинят скритите течове

Неустановените течове от водопроводната мрежа биха могли да доведат до сериозни структурни дефектите по стените на помещенията и сградите, което от своя страна може да доведе до куп нежелани последствия, ако те не са открити и отстранени на време. Това естествено е опасно както за целостта и функционалността на сградата, така и за живущите в нея.

С времето неустановените течове могат да рецидивират до пукнати, които да се влошат и да се превърнат в по-големи, по-дълбоки и опасни. Наличието на подобен проблем може да окаже негативно въздействие върху конструкцията и устойчивостта на сградата. Това обаче може да бъде избегнато чрез своевременна проверка на сградата за подобен тип проблеми с помощта на термокамера.

Друг често срещан проблем съпроводен от спукана тръба в стената или пода е влагата. Влагата допринася за образуването на мухъл и плесен, което е изключително вредно за човешкия организъм. За това появата им трябва да бъде ясен знак за наличието на евентуален проблем с теч от тръба в жилището.  За щастие в днешно време с напредване на технологиите и науката има доказани и надеждни методи за установяване на такива проблеми.

Какво представлява термокамерата

Термокамера (инфрачервена камера, устройство за термично изобразяване) е устройство за заснемане на изображения в инфрачервения диапазон на дължината на вълната. Тоест, с други думи, термичната камера е оптоелектронна система, предназначена да получи видимо изображение на обекти, които излъчват невидимо топлинно (инфрачервено) лъчение.

Най-често термична камера се използва като устройство за нощно виждане или за получаване на температурното поле на даден обект. С термокамера можете незабавно да измерите температурата на десетки хиляди точки върху обект. Термокамерите са измервателни уреди, поради което понякога се наричат ??измервателни термокамери.

Използването на термокамерите се дължи на необходимостта от търсене на горещи (понякога студени) места в температурното поле, наличието на които показва нарушение на нормалната работа на обект или оборудване, опасни дефекти, загуби на енергия, скрити течове и т.н. Термокамерата не само позволява да бъдат локализирани тези „горещи точки“, но и да бъде измерена тяхната температура.

Как се откриват течове с термокамера

На пазара в момента има специализирани термографски фирми, които предлагат откриване на скрити течове с термокамера . Обследването с термокамера е много популярен метод сред строителните фирми за локализация на скрити течове от водопроводната мрежа.  Той е уникален с това, че обследването на подозираното място за проблеми с водопровода може да бъде извършено без механична намеса.

Тоест, не е нужно да се кърти или копае дупка, за да се провери дали тръбата тече. Термокамерата има способността да улавя и най-дребните инфрачервени и температурни амплитуди дори от разстояние. Заснемането с термокамера може да се извършва както вътре в помещението (апартамент, къща, вила, офис и т.н), така и отвън. Това увеличава значително шанса за откриване на проблемния участък.

Подобно обследване с термокамера за откриване на водопроводни и канализационни течове е полезно не само за частни домове, къщи, апартаменти, но и за офиси, служебни здания и институционални сгради и съоръжения. Темографската апаратура може точно да провери всяка област и да идентифицира участъка с наличие на скрит проблем. Като всяко нещо и тук превенцията за локализация и ремонт на участъка със скрития теч е за предпочитане преди да се е развил.

Колкото по-рано и навреме се отстрани проблема с нежелания теч, толкова по-евтино ще бъде. Нежалните водопроводни течове много бързо могат да се развият и да доведат до скъпи и неприятни ремонти след това.

Обобщение

Ако имате подозрение, че в домът ви има скрит теч не се колебайте да повикате специализирана фирма, която да направи нужните измервания с необходимото термографско оборудване. По този начин ще си спестите време и средства, от мащабни и скъпи ремонти в бъдеще.

FacebookTwitterLinkedIn
4.4/5 - (114 votes)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.