Китайски мобилни телефони

В днешния глобализиран свят, нуждата от мобилен телефон е безспорна. Телефонът е станал важна част от ежедневието ни и вече не е лукс, а необходимостта.

Именно необходимостта е предпоставка за разнообразността от мобилни телефони на пазара. Съществуват десетки, може би стотици производители на мобилни телефони и всяка от тях произвежда голямо кличество модели, така че на пазара да има хиляди различни модели телефони с различни функции, дизайн, а вече и с голяма ценова разлика.

Водещите компании произвеждат високо качествени телефони, които все повече наподобяват компютри, а възможността да се говори с тези компютри вече не е нищо особено. В един предмет, учудващо малък, са събрани телефон, камера, мп3 плеър и още много други за да задоволят претенциите на всеки. Идва, обаче проблема с цената на тези „чудати“ машинки.  В повечето случаи най-новите, ултрамодерни телефони имат стартова цена от по над 1000лв. Малко хора в България могат да си позволят да отделят 4 минимални месечни заплати само за един телефон, макар и не просто телефон.

Алтернативите?

Алетернативите са няколко. Първата е лизингът. Да вземете телефона на изплащане за 1-2 години и малко по-малко да си го закупите. Вярно, телефонът се оскъпява с около 40-50%, а понякога повече, но не даваш 1000лв. накуп.

Друга алтернатива са китайските телефони. Те представляват по-евтиния вариант, подобен дизайн (доста пъти 1 към 1) и орязана функционалност. Какво имам впредвид под орязана функционалност?

Камерата ако на оригиналния телефон е 7-8-9мп, то китайският телефон ще дойде при вас с по-слаба камера. Проблем може да бъде невъзможността да се изтеглят приложения от официалния сайт на компанията производител, а всъщност за китайските телефони рядко се предлагат обновени приложения. Други слаби страни са резистентния тъч скрийн, който ще трябва да натискате малко по-силно,  липсата на операционна система при по-евтините телефони (до 200лв.)

Китайските телефони имат и други слабости, но изброените по-горе са масови, другите слабости са относно отделни модели, марки.

Естествено идва ред и на силната страна на китайските телефони. Тя е може би само една, цената. Има мобилни телефони с около 10 пъти по-ниска цена от оригинала, но помислете дали те са 10 пъти по неефективни?

Много от големите компании се надяват на заблудата за луксозната стока която продават. Те се надяват да ни превърнат в „роб на марката“.

За сведение частите за един оригинален Iphone 4 със сглобяването и плащането на заплатите на работниците представляват 50% от цената му или с други думи реално цената на този телефон е с 50% по-ниска. Естественно Apple използват другите 50% за маркетинг, поддръжка и печалба.

И последно, за първи път в историята си Apple  тази година ще изплатят дивидент на свойте акционери, по простата причина, че компанията има излишък (натрупан от печалби) в размер на 100млрд. долара и не знае какво да ги прави. Само за сравнение, годишния брутен вътрешен продукт на България е 70 млрд. лв.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (64 votes)
The following two tabs change content below.

ankali

Latest posts by ankali (see all)