Кога и какви топлоизолации да поставим?

В последните години при санирането на сгради поставянето на топлоизолации се наложи като алтернатива на поскъпващите енергийни ресурси. С топлоизолации се цели да се намалят разходите за отопление и климатизация, осигуряване на здравословна среда и максимален комфорт в жилището или офиса и ограничаването на топлинните излъчвания към околната среда. Какво се прави, за да се осигури това – външни топлоизолации на цялата сграда или частични?С цялостна топлоизолация на сграда може да се осигури до 60% намаляване на разходите по отопляване. Подмяната на дограмата с нова пластмасова примерно също дава голяма част от този процент. Без оценка на енергийната ефективност на една сграда вече не могат да се получат редовни документи за строеж на сграда. С какъв материал да се направят топлоизолации на една сграда зависи от характеристиките на самата сграда и от желанието на собствениците. Също дали тези топлоизолации трябва да са външни или вътрешни. Все повече се налага мнението, че трябва да се избира не само топлоизолация, а система по която се прави, защото материалите за разни системи си вървят в комплект.

Предпочитаните топлоизолации са външните. Когато става дума и за саниране на сгради топлоизолации се поставят под контрол и може да се кандидатства по разни европейски програми, които допълнително намаляват финансовата тежест върху собствениците на сгради или части от сгради.

Един от основните критерии за оценка на топлоизолации е коефициентът на топлопреминаване, които измерва количеството топлина, преминало през 1 кв. метър площ за единица време и температурните разлики от двете страни на стената.

Много собственици пестят, като намаляват от дебелината на съответните топлоизолации, но поставената качествена топлоизолация изплаща с времето похарчените средства.

Поставените системи от топлоизолации трябва да отговарят на някои европейски изисквания. Всички топлоизолации трябва да имат определена еластичност – да поемат определени линейни разширения, причинени от температурни изменения или от изменения във влагата и деформации.

Също така трябва да има механична якост, с която да покрива европейските изисквания за здравина. Има изисквания по отношение на паропропускливостта на топлоизолации – да могат да пропускат водните пари да се изпаряват с пространството и да не се задържат в помещенията, така се предотвратява поява на конденз, мухъл и микроорганизми, които влошават условията за живот.

Не на последно място в изискванията е естетиката – при полагането на декоративни мазилки, защитаващи слоевете от системата топлоизолации те трябва да са с достатъчна устойчивост на атмосферни влияния, а също така и да имат богата цветова гама и различна декоративна повърхност. Така положените топлоизолации и декоративна мазилка ще вписват сградата естетически в околната архитектура.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (32 votes)