Отглеждане на пъдпъдъци – кои са основните правила

отглеждане на пъдпъдъци

Онези от вас, които вече са се сблъсквали с отговорната задача наречена отглеждане на пъдпъдъци в домашни условия, знаят, че това е далеч по-трудно, в сравнение с отглеждането на каквито и да било други птици.

Преди обаче да се захванете с това, нашият съвет е да прочетете достатъчно количество информация, така че да не се окаже в последствие, че допускате необратими грешки и не се справяте подобаващо.

Ако искате да се радвате на малките и така полезни пъдпъдъчи яйца, безспорен факт е, че трябва да знаете някои основни правила. Птиците имат няколко изисквания, свързани с температура, храна и светлина. Ако не им предоставите нужните условия, то те няма да ви зарадват с това, което очаквате от тях.

Какви трябва да бъдат помещенията, служещи за отглеждане на пъдпъдъци

Задължително правило е там, където възнамерявате да отглеждате вашите домашни любимци, температурата да не надвишава 19-22 градуса. Ако е необходимо поставете термометри, така че да следите стриктно дали успявате да отговорите на това тяхно изискване.

Не забравяйте, че добрата вентилация е в основата на това птиците да се чувстват добре и да не правят огромна разлика с нормалната среда на пребиваване.

Ако смятате, че в помещението, в което ги отглеждате, има течение, направете всичко възможно да го игнорирате час по-скоро, тъй като това може да навреди много на пъдпъдъците. Малко хора знаят, но птиците са изключително уязвими от студения въздух и това води до загуба на перата.

Допитвайки се до специалист, ще ви бъде казано, че е най-добре помещението да няма прозорци, така че да избегнете всички възможни неблагоприятни последици.

Каква светлина трябва да се поддържа в помещението

Светлината е фундамент при отглеждането на птиците. Хората, които се грижат за тях основно, за да бъдат снабдявани с яйца, могат да потвърдят, че продължителността на светлата част на деня е от ключова роля за жизнеспособността на птиците.

Когато в помещението е прекалено светло, те започват да стават нервни и да се кълват една друга до унищожение.

Неслучайно специалистите препоръчват да се използва изкуствено осветление, което да не надвишава повече от 40-50 вата. Винаги се стремете към това да включвате и изключвате осветлението по едно и също време на деня, така че да не им създавате дискомфорт и да не нарушавате спокойствието им.

Надяваме се да ви бъдем наистина полезни с безценните съвети, които споделяме с вас за отглеждането на едни от най-обичаните птици, а именно пъдпъдъците.

Във водещата медия Gradski.bg ще попаднете на още много полезна информация, която ще обогати общата ви култура до неузнаваемост.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (25 votes)