Колко вида помпи познавате

Водни помпи

Интересът към различните видове помпи расте всеки ден, защото промишлеността не може да съществува без тях. Все повече хора търсят информация за тях в мрежата или чрез свои познати. Те намират приложение в много области, което ги прави изключително полезни.Всяка помпа има свои характеристики, които я правят уникална. В зависимост от разработвания от вас проект може да ползвате такава, която е най-подходяща за целта. Най-разпространени са центробежните и осевите, но и другите типове са много използвани. Има ги в различните рекламни каталози и в онлайн пространството, което винаги дава доста информация.

Роторните помпи например се използват главно за подаване на течности, които не са големи по обем. Според конструкцията си те биват винтови, зъбчати и други. При синусоидалните роторът е с няколко въртящи се камери, чрез които движението на флуида стига до подаващ отвор.

Чрез специален клапан са отделени засмукването при входа и подаването на изхода. Също така помпите се характеризират със слаби вибрации и една уникалност. Тя се състои във възможността една помпа да бъде използвана за различни вискозни течности. Това не предизвиква промени или аериране в транспортирания продукт.

Намират приложение в хранително – вкусовата и химическата промишленост при производството на напитки и млечни продукти. Също така се използват и за произвеждането на химически препарати, козметика и месни продукти. Има вероятност много от вас да не познават отблизо този вид, но всъщност той се използва много. Днес благодарение на Интернет пространството може бързо и лесно да получите нужната информация.

Друга важна група са т.нар. помпи-дозатори (помпи за дозиране). Използват се за получаването на течност с точно определен състав по всяко време на производствения етап. Във водоподготовката на битовите питейни води и пречиствателните станции, именно те са основния използван инструмент. Освен това са полезни във всякакъв вид производство, което използва води и разтвори с определен състав.

Така помпите намират приложение в много области благодарение на своите уникални характеристики. Всеки ден вероятно се произвеждат нови модели в зависимост от нуждата на купувачите. Доста от вас вероятно познават отблизо отделните видове помпи, ако работата им е свързана с тяхната употреба.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (21 votes)
The following two tabs change content below.

pavelm

Latest posts by pavelm (see all)