Манастирски ливади

Манастирски ливади е един относително нов квартал на София, но като такъв той се откроява с изключителни перспективи и възможност да се превърне в един от най-предпочитаните жилищни райони в столицата.

Квартал Манастирски ливади е част от район Витоша, който както става ясно и от неговото име се намира в близост до планината Витоша, а за да бъдем максимално конкретни ще кажем – в нейното подножие. Освен Манастирски ливади, район Витоша включва и квартал Симеоново, квартал Драгалевци, квартал Бояна, квартал Павлово, квартал Бъкстон, квартал Княжево, а също така и селата Мърчаево и Владая. Общата площ на район Витоша, в чиито рамки влизат Манастирски ливади и другите изброени по-горе квартали е около 120 квадратни километра, разположени в живописните поли на планината Витоша.

В район Витоша, за разлика от останалите столични квартали преобладават площите с къщи и вили, Населението на район Витоша е по настоящи данни е около 75 хиляди души. На територията на район Витоша и принадлежащите му квартали се развиват над 1500 бизнес обекта, както и десетки обществени и публични здания, като някои от тях все още се изграждат.

Целият район е едно от най-предпочитаните места за живот на млади семейства в София, като особено привлекателен е квартал Манастирски ливади, заради новите си възможности, жилища и място, където младите семейства срещат други млади семейства, изграждайки отношения, които ще продължат цял живот.

Манастирски ливади, както вече отбелязахме е един от най-предпочитаните квартали в София, като неговото географско положение заема приблизително югозападната част на столицата. За рамки на квартала се смятат улиците „Тодор Каблешков”, булевард „Братя Бъкстон”, „Сребърна”, като за южна граница на Манастирски ливади се приема Околовръстния път на София.

За разлика от другите софийски квартали инфраструктурата в квартал Манастирски ливади е изключително нова заради младостта на квартала като цяло. За разлика от другите квартали в София, където често се налага да се спира ток, вода и други комунални услуги, тук това е истинска рядкост. Макар на места инфраструктурата да не е завършена напълно от Софийска община  заявиха твърдото си намерение квартал Манастирски ливади да се превърне  в един от най-луксозните софийски квартали, благодарение на отличните пътища, който го свързват с останалата част на София.

На места пътната инфраструктура изпитва малки забавяния заради нуждата от изграждането на пет отпадъчни колектора, които вече са договорени за финансиране от програмата ИСПА и предвиденото газифициране на квартала. Според настоящия кмет на София – госпожа Йорданка Фандъкова, пътната инфраструктура на квартала ще бъде забавена най-много с година, защото няма смисъл да се изградят пътища, които след това да бъдат разбити при вграждането на канализация, газификация и други полезни за хората придобивки и отново преасфалтирани. Според плановете за развитие на квартала се очаква почти всички нови сгради в Манастирски ливади да бъдат централно газифицирани. До момента газифицирани са над 1000 домакинства в квартала.

И все пак Манастирски ливади са един от най-скъпите квартали в София, защото хората ясно виждат перспективите пред живота в Манастирски ливади, който се очертава като едновременно добър за живот и с бърз достъп до всяка точка на столицата. Забелязва се редица инвеститори, подтикнати от развитието на квартала да са склонни да инвестират в него с оглед на цените на апартаменти в Манастирски ливади, които вероятно ще се повишат веднага след стабилизиране на икономиката на страната.

Манастирски ливади е квартал, в който редица компании за цифрова телевизия и интернет са решили да стъпят с оглед потенциала на хората, които живеят там. В момента интернет доставчиците предоставящи подобни услуги на жителите на Манастирски ливади са над 15 на брой, което естествено като част от конкуренцията между фирмите подобрява качеството на предлаганите от тях услуги. Изградени са и оптични трасета за пренос на данни, а респективно и интернет свързаност с най-висока скорост.

Почти всички сгради в квартал Манастирски ливади са нови и ето защо за почти всяка сграда са предвидени и съответните паркоместа и подземни гаражи, за разлика от другите столични квартали, където сме свикнали да наблюдаваме стотици паркирани на тротоарите автомобили.

От гледна точка на пазарен потенциал квартал Манастирски ливади е изключително привлекателен за стотици фирми предлагащи стоки и услуги, които ясно си дават сметка за социалния статус на обитателите на квартала. Почти всеки вид услуги, които могат да са ви нужни ще откриете изключително лесно и бързо заради подредеността и организираността в архитектурен план на Манастирски ливади.

В началото на своето развитие Манастирски ливади е бил планиран като вилна зона, но заради високите темпове на урбанизация е преустроен, като настоящите изключително луксозни и нови сгради в комплекси най-често от затворен тип са предпочитана инвестиция и дом за много семейства и предприемачи. Кварталът е разделен на две зони – Манастирски ливади-Запад и Манастирски ливади-Изток.

В Манастирски ливади все още няма завършени училища, но живеещите в квартала могат да се възползват от тези в близо находящите се квартали Бъкстон, Борово и други. Те могат да се възползват и от преимуществата на големи магазини като „Била” – на булевард България и пазара находящ се в квартал Борово.

В квартала все пак има изградени няколко частни детски градини и ясли за малчуганите и най-малките членове на младите семейства, които най-често предпочитат  и търсят продажба на апартамент в Манастирски ливади. В квартал Манастирски ливади има и множество детски парти клубове (9 на брой към момента на писане на статията), където всеки родител може да довери на компетентните грижи на аниматорите своите деца, докато пие кафе или вечеря в близък ресторант.

В квартала има изградена болница – МБАЛ „София”, както и множество аптеки, за да се гарантира здравето на жителите на Манастирски ливади и членове на тяхното семейство. В квартала се намира и специализирано училище за деца с увреден слух ССУ с ДГ„Проф. д-р Дечо Денев”.

Редицата салони за красота, СПА процедури, фитнес и масаж, както и басейна в квартала допълнително повишават усещането за удобство и уют на жителите на Манастирски ливади. В квартала има стоматологични и ветеринарни клиники, за да гарантират спокойствието на вас и вашите домашни любимци.

В квартал Манастирски ливади ще отриете и удобни кафенета, ресторанти и сладкарници, където можете да прекарате следобеда в компанията на своето семейство. Съвсем скоро в периферията на квартал Манастирски ливади, на булевард „България” ще бъде завършен и Mall България, които ще предоставя несравнимо удобство за всеки жител на квартала.

Благодарение на ключовото си място квартал Манастирски ливади е на 15 минути от планината Витоша и на също толкова от центъра на София, благодарение на булевард „България”. Жителите на квартала могат да се възползват от три вида обществен транспорт, в това число автобуси – 64, 65, 73, 74, 76, 111, 204; трамвай – 7; тролейбуси – 2 и 9.

В близост до квартал Манастирски ливади има спортен комплекс, 20-та поликлиника, три отлични училища, множество частни и обществени детски градини, в близост е също така и Националния Исторически музей. В квартал Манастирски ливади се създава и най-новата сграда на BTV. В близост ще откриете и лифта за ски пистите, както и тихата и приятна атмосфера и чистия въздух, които квартала гарантира на своите обитатели.

Манастирски ливади са един отличен избор при покупка на апартамент в София. Там можете да намерите и нужните професионалисти, които могат да се справят при нужда с довършителния ремонт на вашия нов апартамент в това число  и изграждане на окачени тавани от гипсокартон в Манастирски ливади или боядисване в Манастирски ливади.

Надяваме се настоящата статия за квартал Манастирски ливади да ви била полезна и приятна за четене. Ако желаете да допълните нещо за Манастирски ливади можете да използвате коментарите под статията или да се възползвате от правото да напишете статия за предлагани от вас услуги в Манастирски ливади.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (69 votes)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.