Какво е мотивацията?

Мотивацията има два компонента. По-очевдиния от тях е емоционалното чувство както го описват хората – „Чувствам се мотивиран“.

Изключително важно, но далеч не е всичко при мотивацията – какъв човек стедали сте емоционален екстроверт, или по пасивен интроверт. Вторият важен компонент представлява произхoдът на думата мотивация, а тя прозхожда от думата мотив. Вашият мотив е нещо което създава и мозъчната ви настройка, дали да направите нещо или не, т.е. дали сизаслужава и какво ще получите, ако направите или не направите определено действие.
Липсата на мотивация
Липсата на мотивация причинява редица проблеми. В краткосрочен план липсата на воля и мотивация може да не прчини сериозни вреди, но в дългосрочен план се проявява като мързел или липса на амбиции.Съществуватмножество причини заради, които можем да загубим мотивация.
Липсата на енергия (Отпадналост)
Както се казва не можете да управлявате кола без да има гориво в нея. Ако се чувствате зле или боледувате да вършите определени неща за вас е мъчение.Трудно се работи, когато се чувствате изтощен, обезводнен или стресиран.Така вие можете да желаете нещо много силно, но да не вярвате, че е възможно то да се случи или  просто, че не го заслужавате.Ако нямате силен мотив за вършенето на определена работа, тялото ви ще се възпротиви и ще ви накара да се запитате, защо всъщност вършите тази работа, а по този начин се натоварвате допълнително.

Краткосрочното страдание – дори когато знаете, че има защо да правите нещо, тялото ви ще ви създаде проблеми в смисъл на това дали си заслужава да го вършите и дали имате нужда от удовлетворението,което ще получите дори да докарате нещата докрай.Страхът е изключително вреден за мотивацията фактор. Сблъсъкът на вътрешни мотиви също има подобен ефект.

Хубав пример за сблъсък на мотиви е, когато ви повишат, но вие отказвате, защото знаете че това би било против идеята ви да започнете свой собствен бизнес и би ви задържало на работа при вашия шеф.Като цяло е доста трудно да правите нещо, което не би се отразило добре на тялото ви.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (94 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.