Мотивационни теории

Лично за мен съществуват четири мотивационни теории, който ми помагат да се мотивирам за определена идея, съчетаването им  води до дори по-добри резултати.

Теория #1:Съществена мотивация по задачата

Тази форма на мотивация представлява мотивация посредством настоящото изпълнение на задачата, а не от нейния краен резултат. Като спазвате тази форма на мотивация вие се вглъбявате във малките детайли по изпълнението на задачата, а не в нейния краен резултат или облагите, които ще спечелите при нейното завършване. Тайната е в удоволствието от работата която вършим.Тази теория е използвана от предимно по-креативни хора.

Теория #2: Мотивиране с оглед на нашата цел

Това е вероятно най-общата теория използвана от широк кръг от хора. При тази теория използваш мисълта за своята „награда“ от това което вършиш за да си мотивиран за дълъг период от време и да изпълняваш това, което трябва да правиш дори то да не е толкова приятно за вършене. Тъй като тя е проста и изключително ефективна много мениджъри я използват за да мотивират своите хора да се справят добре с работата си. Нереалистичните цели обаче могат да имат обратния резултат. Колкото по-лесна е за постигане целта толкова по-малка мотивация е нужна на хората, респективно обратното.

Теория #3:  Ориентация посредством вашите принципи

Тази теория показва какво бихте направили от личната ви гледна точка, ако използвате вашият специфичен начин на мислене и по-конкретно вашите принципи на работа.(„Никога не оставям нещо наполовина свършено“).Чрез използването на вашите принципи вие съвсем лесно можете да си създадете лична мотивация да свършите нещо, защото това ще затвърди какъв човек сте, ако не за пред другите, то поне за пред вас самите.За разлика от първите две теории тази се стреми да повиши качеството на изпълнение на работата ви и да запази ненарушени вашите лични принципии стандарти. Такива са например: чест, лоялност, морал, истина логика и т.н.

Теория #4: Асоциативната мотивация

Последна, но не и по значение е асоциациациативната мотивация. При нея не се използва мотив за да се създаде чувство на мотивираност. Вместо това се мотивирате от заобикалящата ви среда, комуникация и вашето състояние при други обстоятелства когато се чувствате мотивиран и щастлив от това. Тя предизвиква нужда да правите нещо. Пример докато чистите пода вкъщи слушате музика и си танцувате с парцала наоколо, като по този начин в крайна сметка работата бива свършена.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (43 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.