Музей на конния спорт в града на липите

Основите са положени през далечната 1971 година, в град София. Тогава проф. Рангел Караиванов основава Музей на коня във Висшия Институт по Зоотехника и Ветеринарна медицина в столицата.  След това музеят е преместен на хиподрума в града на липите, но поради липса на средства за поддръжка и съхранение е затворен.

През 2010 година, по повод 15 годишнината от създаването на Тракийския университет, експонатите са преместени в специално пригодено помещения към учебната сграда.

Музейните експонати са разположени в две зали. В по- малката са показани археологически находки, намерени по тези земи: римски колесници, снимки на породи коне, малък брой научна литература, богата колекция от награди по конен спорт и други.

[showmyads]

Във втората зала са изложени муниции за впрягане, царски карети, валтрапи с изписани символите на княжескаите особи до 1946 година, както и принадлежащите им седла и аксесоари. Гордост на музея са исторически съхранени експонати като:

  • Детската каляска на цар Симеон
  • Изработената в Лондон колесница на цар Фердинат, за участие във военни паради
  • Колесницата на княз Батенберг . Тя е създадена през 1879 година, от прочути френски майстори. По късно е била използвана за тайни срещи с политическите му съветници
  • Пощенската карета използвана във филма  ‘’ На всеки километър ‘’ и други интересни експонати

До обновяването на музея в град Стара Загора, каретите са били използвани и съхранявани в Българска кинематография, Често експонатите са били използвани, като реквизити за филмови сцени.

Реставраторът на самата колекция проф. Илия Димитров, разказва: ’’Конят е животното с най –голямо значение за българския народ. С него сме хранили децата си и сме превземали нови земи ‘’.

Посетете този различен музей в града на липите и се върнете назад във времето, когато конят е бил най- използваното впрегатно и превозно животно. Вижте фините декоративни изработки и елементи на каретните майстори на различните страни , както и използваните материали за направата на първите колесници.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (101 votes)