Какви нарушения може да предизвика неправилното хранене?

Динамичното ни ежедневие често налага да хапваме на крак и да се спираме на сухи храни пред супите. Един подобен хранителен режим, продължаващ седмици и месеци наред може да ни докара редица нарушения на храносмилателния тракт, болка, запек и др. Много от регистрираните заболявания на стомаха са в следствие именно на лоши хранителни навици, които си изработваме без дори да се усетим. Защото много от нездравословните последици са в дългосрочен план и се появяват ненадейно след известно време.

Без да се усетим например с течение на времето, хапвайки любимите си вафли или други подобни сладкиши, които така бързо ни засищат, си генерираме в дългосрочен план натрупване на излишно тегло, а ако и се обездвижим за дълго време, то промяната на телесно тегло в геометрична прогресия ни е в кърпа вързана.

Освен, че не изглежда естетически красиво, излишното тегло може да ни докара много  и най-различни заболявания, свързани със стомаха, червата и дори кръвното налягане. Все пак излишното тегло е сред първите причини за повишане на кръвното налягане.

За това още преди да сте започнали да се задъхвате по стълбите, да не можете да се навеждате и да си завързвате връзките на обувките, както и внезапно да се окажете с кръвно 140/90 или дори по-високо, трябва да обърнете внимание на хранителния си режим и да го организирате така, че да сте хем сити и щастливи, хем здрави. А това може да стане, не си мислете, че е мисия невъзможна. Добрата храна е залог за добро здраве и здравословни последици. Факт.

Правило номер едно е никога да не бързате, когато се храните. Дъвчета бавно и се наслаждавайте на всяка хапка. Така освен, че получавате удоволствие от храната, вие й помагате и по-добре да се усвои и преработи по-лесно. В противен случай стомаха ви се затормозява и различните нарушения, като газове и киселни, не закъсняват.

Правило номер две: не преяждайте. Много често, особено по празниците, ние си хапваме доста стабилно, отколкото е нормално за нас, и то дори без да се усетим. Алкохола, компанията и вкусната храна са главните виновници. Наложете си да кажете „Стоп!”, преди да ви стане тежко.

А каква храна можем да консумираме, за да ни е леко и в същото време да сме сити? Например стомахът разгражда много по-бързо добре раздробената храна. Също така леката храна не се задържа толкова в стомаха, за разлика от мазната и тежка храна. Което значи, че има и по-малко калории. Но малко хора го осъзнават. Такива леки храни са различните салати, млечни продукти, крехко месо или пък пълнозърнест хляб. Стомахът не се товари, стимулира се храносмилането, лекува се запекът, например.

И още едно правило: винаги закусвайте. Така ще генерирате много по-малко калории през деня, няма да сте зверски гладни на обяд, а за вечеря да не говорим, и ще сте в добро настроение. Доказано е, че всеки, който закусва по-лесно се спрява с излишното тегло и ежедневните си задачи.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (34 votes)
The following two tabs change content below.

healthy girl