Орално здраве и хигиената на устната кухина

Прилагане на правилна устна хигиена е важно за запазване на устата, зъбите и венците чисти и освободени от всякакви заболявания и инфекции. Оралното здраве е свързано със създаване на добри хигиенни навици още от детска възраст. Това предпазва устната кухина от натрупване на плака, която представлява лепкаво вещество, състоящо се от бактерии и хранителни частици. Тя се прикрепва към фисурите на зъбите и създава киселини, които бавно разтварят зъбния емайл.

Плаката трябва да бъде отстранена на регулярна основа чрез четка за зъби и вода за уста. Плаката дразни венците и при занижена хигиена, това може да предизвика загуба на зъби и заболяване на венците. Паста за зъби и вода за уста, съдържащи флуор, защитават зъбите от кариес и подсилват зъбния емайл. Необходимо е редовно посещение при зъболекар, който да контролира здравословното състояние на устната кухина. Препоръчително е профилактичните прегледи да се правят веднъж на шест месеца.

Съществуват множество методи, които могат да елиминират втвърдената плака и зъбен камък от емайла на зъбите, чрез използване на специални механизирани инструменти. Средства за диагностика, като например рентгенови лъчи и др.могат да бъдат от полза за пациентите.

Медицински проучвания показват, че редовното миене на зъбите, може да предотврати поява на кариес, пародонтоза и заболяване на венците. Неправилното четкане на зъбите може да доведе до възпаления или увреждане на тъканта на венците. Ето защо е необходимо да се използват конци за зъби, които щадят голяма част от тъканите в устната кухина.

Антисептичната вода за уста е перорален препарат, създаден за освежаване на дъха, убива устните бактерии в зъбите и венците, както и има избелващо свойство. За повече информация относно най-подходящата вода за уста, трябва да се посъветвате с вашия стоматолог.

Използването на електрически четки за зъби позволява подобряване на хигиената на устната кухина. Те имат по-голяма маневреност и управление, което намалява дразненето на венците. Електрическите четки за зъби работят с леки вибрации, което им помага да проникнат в линията на венците и премахват зъбния камък и хранителните частици, които се натрупват в устната кухина.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (95 votes)