Растения за градината и балкона – какви цветя да изберем

Красотата на нашата градина или балкона на апартамента е най-лесно постижима, благодарение на подбрани цветя, които са постоянен източник на вдъхновение и елегантност.

Всички ние обичаме да излизаме из паркове и градини и там да прекарваме свободно си време – понякога сами , понякога със семейство и приятели.  Навярно често сте се замисляли как да пресъздадете красотата на поддържания парк и във вашата градина.

Има много начини и трикове, но най-важни си остават цветята.  Те са орнамента, който изцяло променя облика на Вашия двор или веранда. Но понякога се сблъскваме с проблеми, които не са в наша компетенция, а именно какви цветя да използваме за градината , какви за терасата, кои от тях да поставим на слънце, кои на сянка и т.н. в този контекст.

Цветята са живи организми и като такива си имат техните условия и претенции за добро отглеждане и развитие. В редовете по-долу можете да се запознаете накратко с това, какви цветя да засадите във вашата градина според количеството топлина, влага и светлина , които попадат в нея:

Многогодишни цветя за сенчести места 

Божури, Дамско сърце, Иглики, Кремове, Момина  сълза, Омайниче, Сапунче, Синчец, Фукция, Фритилария / ходжово лале / , Хемерокалис и други, предлагани от цветарските магазини.

Многогодишни цветя , издържливи на суша

Алпийски карамфил, Антенария, Армерия, Аубриеция, Гипсофила, Перуника, Ружа, Сантолина, Седум, Съсънка, Юка и други.

Многогодишни цветя за мокри и крайпоточни места

Блатно кокиче, Водолюбка, Водна детелина, Витошко лале, Перуника блатна, Литрум селикария, Притула, Сапунче, Шарена трева, Калта палустрис,  и много други.

Други красиви зимоустойчиви цветя са – аконитум, астилбе, астри, гороцвет, иглики, нарциси, самакитка, тритома, хризантеми / димитровчета /, хамерокалис  и други.

Освен многогодишни, в градината можем да засадим и едногодишни или двегодишни растения като – амарантус /щир/ , върбинка, годеция, иберис, кученца, латинка, невен, незабравки, шибой, циния, хризантеми, петуния и много други.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (72 votes)
The following two tabs change content below.