Различни аспекти на лечение при язва

Когато се говори язва, обикновено се има предвид пептичната язва. Това са отворени рани, които се образуват в различни части на тялото. Наименованията на различните видове язви произтичат в зависимост от мястото на разпространение. Тези, които засягат стомаха се наричат стомашни язви, съществуват такива, които засягат горната част на тънките черва и са известни под наименованието язва на дванадесетопръстника. Езофагеални язви са тези, които се развиват в хранопровода.

Симптоми при наличието на язва

Симптомите, които се проявяват са общи за всички видове язви. Общото при хората страдащи от това заболяване е усещането за пареща болка под гръдната кост. Тази болка може да продължи от няколко минути до няколко часа и да се влоши, ако стомаха е празен. Друг симптом, който може да се прояви при пептична язва е когато болката стихва след хранене. Това са едни от леките симптоми, но самата язва е заболяване, което може да доведе до много усложнения. Това включва черни на цвят изпражнения, повръщане на кръв, промени в апетита, непредвидена загуба на тегло и др.

Лечение на пептична язва

Лечението на язва включва основно изкореняването на причинно-следствената връзка. Първата група лекарства, които се използват за справяне с патогена са комбинация от антибиотици. Лекарства, които често се предписват за лечение на язва на дванадесетопръстника, хранопровода и стомаха включват амоксициклин, кларитромицин и метронидазол. Броят на бактериите намиращи се в тялото, обикновено решава продължителността на приема на тези антибиотици.

Другата група лекарства, които се предписват при лечение на язва са популярни като киселинни блокери. Те се използват за блокиране на производството на стомашна киселина в храносмилателната система. По този начин се облекчава състоянието на пациента и усещането за пареща болка е намалено. Тези лекарства включват фамотидин, ранитидин, низатидин и циметидин.

Други медикаменти са т.нар. инхибитори на протонната помпа. Функцията на тези медикаменти е да се изключи системата, която произвежда стомашна киселина. Предлага се с рецепта и най-често срещаните медикаменти от тази група са ланзопразол, рабепразол, езомепразол и др.

За лечение на различни видове язви в устната кухина се използват различни пасти, лекарства и добавки.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (64 votes)