Счетоводител – собствен служител или външна фирма

Счетоводни услуги в София от Contract.bg

Добре познатите счетоводни услуги заемат изключително важна роля, тъй като според закона вече правото да направи годишното приключване има единствено лицензираното лице. Да не говорим, че за фирмите, които са регистрирани по ДДС е необходимо наличието на лицензиран специалист, който да подава данните всеки следващ месец.

Така пред много собственици на бизнес и мениджъри на предприятия стои задачата да решат на кое да заложат – собствен служител, който да бъде на разположение всеки ден, 5 дни в седмицата или да сключат договор с външна фирма, която да поеме това задължение.

Плюсове и минуси на наемането на лице на трудов договор

Ако си наемете счетоводител на трудов договор в зависимост от сферата в която сте, законодателството е определило минимални осигурителни прагове, върху чиято сума да осигуряваме този служител.

Така се оказва, че върху работната заплата работодателят е задължен да плаща осигуровки, с което положението става още по-сложно. Да не споменаваме това, че е изключително трудно, да не кажем и невъзможно, да се назначи опитен счетоводител на минимална работна заплата.

В този ред на мисли, ако искате да разполагате със специалист постоянно, трябва да сте готови да похарчите доста повече. Сериозен недостатък е това, че служителят ще има право на годишен отпуск, като през това време той все пак няма да ви е на разположение.

За сметка на това, ще имате на разположение лице, което по всяко време ще отговаря на въпроси. Служителят ще води постоянна отчетност на документите и във всеки един момент ще можете да разберете дали дружеството е на печалба или загуба.

Плюсове и минуси на външната кантора

Изборът на външна кантора или счетоводител също носи немалко предимства. Ако се спрете на този вариант, вие ще имате достъп до лица, които са специализирани в различни сфери на счетоводното обслужване, тъй като в повечето кантори работят няколко служителя, които работят в различни сектори. Това позволява и ефективна счетодовна и данъчна консултация, ориентирана към нуждите на вашите бизнес.

Те ще могат да ви отговорят по-компетентно когато имате специфични въпроси с по-профилиран и сложен характер, тъй като всеки от тях е специализиран в различна област.

Заедно с големия брой предимства, този вариант притежава и някои минуси. Една от отрицателните страни при ползването на услугите на външна кантора е, че при необходимост отнема доста повече време обработката на документи, защото самото дружество няма възможност всеки ден и по всяко време да предава всички фактури, които е получило и е издало за съответния отчетен период.

Счетоводител – какъв е най-добрият вариант

За финал трябва да заключим, че няма универсално решение. Така всяко дружество и всеки управител трябва сами да изберат дали да назначат счетоводител, а от там и да имат собствен счетоводен отдел или е по-подходящо да използват услугите на външно предприятие.

Не пропускайте да посетите Contract.bg и да разберете защо един добър счетоводител е безценен за вашия бизнес.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (44 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.