3 застраховки, които задължително да сключите

Видове застраховки

Смятате застраховките за излишно харчене на пари? Това категорично не отговоря на истината и сега ще ви разкажем за 3-те застраховки, които задължително да сключите, за да сте спокойни по всяко време и по възможност за всичко.

1. Гражданска отговорност и авто каско

Автомобилите могат да ни дадат невиждана лекота, за да се придвижим от едно място до друго и то в пълен комфорт. Без значение дали става въпрос за ежедневното ходене на работа, което с кола може да е значително по-удобно, отколкото с трамвай или до морето, което може да се окаже непосилна задача, ако трябва да разчитате на влакове и автобуси.

Удобството, което ви дава личният автомобил си има цена и тя е не само за гориво и ремонти. Тук трябва да предвидите задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, но и така полезното „Каско“, което ще ви спести не малко разходи по ремонтите на автомобила ви.

2. Застраховка на дома

Това е сред силно подценяваните застрахователни продукти, поради което много семейства буквално остават на улицата. Щети причинени от пожар, наводнения или земетресение са неща, за които никой и никога не е подготвен.

Сумата, която ще платите на годишна база е нищожна в сравнение с това, което ще загубите ако домът ви претърпи застрахователно събитие, за което нямате покритие. Тук може да се информирате за това какво реално може да ви се случи.

Застраховката при пожар е задължителна, тъй като щетите често са огромни и може да се окаже, че на практика трябва да построите наново дома си. Ако сте в близост до река или язовир, то е повече от добре да сте готови за наводнения. Макар и по различен от огъня начин, водата унищожава домовете на хората. С правилно заявените застрахователни събития това няма да ви притеснява повече и можете да сте спокойни не само за дома си, но и за всички вещи, които са част от обзавеждането ви.

3. Медицинска застраховка

Това е задължително при пътуване в чужбина. Ако сте част от организирана туристическа група, това ще бъде направено служебно от агенцията, която организира пътуването ви. Но в случаите в които сте сами сключването на здравна застраховка е ваша отговорност и мнозина решават да си спестят този разход.

Това е огромна грешка и сега ще ви кажем защо. Никой не заминава на мечтаната почивка с идеята, че може да се разболее или да му се случи инцидент. Факт е, че това се случва и то доста често. Не трябва да пренебрегвате факта, че ако сте с малки деца, шансът те да се разболеят се увеличава значително.

Не разчитайте на местната безплатна медицинска помощ, особено ако не сте в страна от Европейския съюз и с оглед честите пътувания на българите до по-близки дестинации на Балканския полуостров, които все още не са в ЕС, а именно Турция, Сърбия, Македония и т.н. Истината е, че дори е Европа пак може да ви се наложи да платите или доплатите.

За да не се случва това с наличието на здравна застраховка можете да сте спокойни, че лечението и всичко останало ще бъде покрито от застрахователя. Имайте предвид, че в зависимост от държавата и състоянието ви може да получите напълно безплатна помощ на място или да се наложи да платите, като едва след завръщането ви да получите сумата от застрахователя.

Не забравяйте, че ако даден застраховател не изпълни ангажиментите си по договор, то винаги можете да се обърнете към адвокат по застрахователно право, който да се погрижи от правна гледна точка за вашите интереси и да ви защити пред съда като потребител на услугата с подходящи юридически аргументи.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (84 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.