Естествени средства за справяне със симптомите на менопауза

Голяма част от жените се чувстват ужасно, когато си помислят за настъпване на период на менопауза. Освен, че това е един признак за напредване на възрастта, менопаузата е знак за нарушения баланс на нивата на хормоните, което води до признаци и симптоми на стареене. Този процес е естествен в живота на всяка жена и е характерен със спирането на репродуктивността на жената.

Тъй като менопаузата включва внезапен спад и дисбаланс в хормоналните нива, тя може да бъде съпроводена и с много признаци и симптоми, които могат да бъдат както физически, така и психологически и емоционални. Необходимо е хората да са информирани за симптомите при менопауза за да се вземат най-правилните решения за тяхното облекчаване. Най-често това са природни средства.

Черен Кохош

Черен Кохош е билка, която може ефективно да облекчава симптомите при менопауза, като горещи вълни, нарушен сън и тревожност. Тя е считана за една от най-ефективните средства за справяне с менопаузата. Може да се приема, като чай приготвен от корените на растението, но най-често се използва под формата на добавка, тъй като намирането на билката е трудно.

Женшен

Тази билка е известна с полезното си действие при лечение на много заболявания. Едно от свойствата на женшен е облекчаване на симптомите при менопауза, като главоболие и безсъние. Може да се приеме като чай или под формата на капсули. Това е едно от ефективните средства за справяне с менопаузата, което се използва и като алтернативна напитка на кафето.

Жълт кантарион

По принцип жълтия кантарион се използва за лечение на депресия. Менопаузата може да доведе до емоционална нестабилност и тревожност. В този смисъл жълтия кантарион може да се използва за намаляване на симптомите при менопауза свързани с промяна на емоционалното състояние на индивида.

Червена детелина

Червената детелина е популярно средство за справяне със симптомите при менопауза, защото имитира действията на естроген. Естрогена е отговорен за вторичните полови характеристики на жената. Тъй като червената детелина съдържа фитоестрогени, тя позволява на тялото да се адаптира към спада на този хормон, като облекчава главоболието и нощното изпотяване. Това растение също намалява възможността за рак на гърдата.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (32 votes)