Херния – диагноза, лечение и предпазване

Заболяването херния или по-точно състоянието, при което някой от вътрешните органи преминават през стената на тяхната обвивка е сериозен проблем за доста хора,

Мъжете са по-склонни да получат херния отколкото жените поради различни причини. При жените обикновено се получава херния по време на бременност. Това е така, защото се получава допълнителен натиск в областта на корема. При мъжете, развитието на хернии се свързва най-вече със спортни травми на корема или на вдигане на големи тежести. Хернията може да се получи независимо от възрастта, пола или статуса на живот. Тя може да бъде дори наследствена или в резултат на начина на живот.

Диагноза

Диагностицирането на херниите е съвсем проста задача. Дори при обикновен преглед се вижда наличието на проблема. След като се установи изсипването, лекарите могат да определят дали лечението да продължи с оперативна или с неоперативна интервенция. Ако лицето не чувства болка и неудобство, тогава може да се изчака и да се види дали изпъкналият орган няма сам да се прибере, но при най-малката болка или неудобство трябва да се започне лечение.

Лечение

  1. Херниография – тази процедура изисква да се направи разрез в областта на слабините, за да могат да се избутат изсипаните черва на мястото им, а отслабените и разкъсани тъкани да бъдат поправени. Възстановяването след тази интервенция трае между 4 и 6 седмици, като има минимална възможност при неспазване на предписаните предпазни мерки хернията да се повтори.
  2. Херниопластика – при нея се изискват няколко малки разреза за да може хирурга да вмъкне миниатюрна камера за да види какво е състоянието и след това да направи правилните шевове. Тази процедура се предпочита от хора, които и преди са имали херния. Възстановяването при този метод е много по-бързо и няма вероятност хернията да се повтори.

Предотвратяване на повторна поява на херния

В случай, че сте преживели веднъж херния вие трябва да следвате следните стъпки за да се предпазите от нова поява на проблема:

Първо – ако работата ви изисква да стоите по-дълго време прав, постарайте се да правите по-често почивки.

Второ – избягвайте да вдигате тежки предмети.

Трето – не си позволявайте да качвате излишни килограми и ако сте с наднормено тегло се постарайте да влезете в „по-ниска категория“.

Четвърто – ако сте пушач, по-добре спрете цигарите

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (90 votes)