Как да свържете външен кондензатор с климатика?

Кондензаторите са много важна част от климатичната инсталация. Затова се налага да се изясни принципът им на работа (не без помощта на любезно предоставената информация от Викиват контактори).

Външният кондензатор за климатика има два комплекта жици, които го свързват със системата от контактори. Това е вид реле, което може да се намира вътре в кондензатора. Кабелите с високо напрежение осигуряват захранване за вентилатора и компресора, а проводниците с ниско напрежение, идващи от термостата и вътрешността на уреда, включват или изключват кондензатора.

От какво ще се нуждаете?

Осъществяването на този проект в домашни условия няма да е толкова лесна работа, затова ще трябва внимателно да се планира. На първо място можете да си направите списък с необходимите инструменти и материали. Повечето от тях можете да намерите в дома си. Те са: гаечен ключ, отвертка, телени скоби, макетно ножче.

Инструкции

Изключете електрозахранването на цялата система, с която ще работите. Вероятно ще трябва да изключите само бушоните, които захранват климатичната ви инсталация. В случай, че не сте наясно кои точно са тези бушони, можете да спрете централно всичко, като използвате по-големия ключ.

Следващата стъпка изисква от вас да развиете капака на контролния панел. Това става с гаечния ключ. Използвайте правилната големина и разхлабете гайките. Премахнете капака на контролния панел. Изключете кабелите, които захранват веригата с високо напрежение. Тези кабели съдържат два изолирани проводника – захранващ и меден.

Кутията за прекъсване на връзката обикновено се монтира близо до кондензаторните агрегати. Това осигурява безопасен начин да прекъснете захранването при кондензация по време на ремонт.
Вие трябва да отделите медната част на кабела. Това може да се случи много лесно с помощта на ножа, който имате на разположение.

Ролята на контакторите

Тази част от кабелите с високо напрежение, която има оголен меден край, трябва да се свърже с контакторите в системата. В случай, че не можете да ги идентифицирате, трябва да се огледате за черна пластмасова кутия. Често на нея има залепени предупредителни лепенки. В контакторите се съдържат метални контакти, които биват премествани от електромагнит, който често се нарича бобина.

Някои специалисти наричат комутационните апарати вид релета. Кабелите на компресора и вентилатора се свързват с контакторите. Това често е сред изискванията на производителите.

Затегнете винтовете на високоволтовите кабели в специално предназначените за това клеми. Това ще осигури добра електрическа проводимост между тези устройства и останалите части от климатичната система.

Това е една много важна стъпка, на която можете да поискате да отделите повече време. Недостатъчното затягане може да доведе до спадове в напрежението. Те от своя страна, могат да деформират или напълно да развалят контактите на комутационните апарати. Една от най-важните особености на тези устройства е, че части от тях не могат да бъдат заменяни.

Ниско напрежение

Преместете се на кабелите, които провеждат ниското напрежение. Подготовката за кабелите е същата, както и в предната стъпка. Можете да използвате нож, за да отстраните обвивката им. Свържете ги с контакторите там, където са показани проводниците за ниско напрежение. В този случай цветовете на кабелите нямат особено значение. Затегнете, както направихте с проводниците за високо напрежение. Стегнете с телена скоба, като използвате и отвертката. Върнете капака на контролния панел на мястото му.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (41 votes)
The following two tabs change content below.

dobringeorgiev

Добрин Георгиев е млад архитект с немалко опит зад гърба си, който се интересува от разнообразни теми и обича да пише по тях.