Как празнуват Коледа по света?

Коледа е празник, който се празнува в почти всички държави. И както ние си имаме традиции и обичаи за празника, така и в другите страни има такива. Сега ще Ви разкажем, как се празнува Коледа по света. Естествено, няма да можем да обхванем всички страни, защото ще трябва да напишем цяла книга. Ще Ви представим обаче най-интересните обичаи и традиции, свързани с Коледа.

И ако тук, когато чуем Коледа, си представяме една красива, снежна приказка, в Австралия това далеч не е така. Напротив, там Коледа съвпада с най-горещите летни дни, и хората, най-често посрещат празника на плажа.

Австрия пък е родината на песента „Тиха нощ, свята нощ”. Песента неминуемо се свързва с построяването на яслата, в която се е родил Христос. Страната е известна и с коледната украса на гарите, чрез която австрийският народ, който честити празника на всички, които пътуват, и не са в домовете си на Коледа.

И ако в Европа Коледа се смята за семеен празник, и хората я посрещат предимно в домовете си, то на Бахамските острови, на Коледа се прави голям парад с много музика, песни и танци, които радват цялото население.

В Беларус, неизменна част от Коледа е сламата. От нея се правят коледни играчки, а също се слага и на празничната трапеза. Идеята е, да напомня на хората за раждането на Христос, в яслата пълна със слама. Има и интересни гадания, пак чрез сламата.

В Белиз, Коледа се празнува разнообразно, поради десетте различни етноса, обитаващи страната. Тук прави впечатление, че елхата се украсява с лодки и птици. Първите символизират рибарската индустрия на страната, а вторите са символ на мира.

Във Венецуела, децата получават коледни подаръци, не от дядо Коледа, а от самият Исус. В страната се спазват много, и разнообразни коледни обичаи и традиции. Коледните празници започват още на 16-ти декември, и приключват на 6-ти януари.

И в Германия, както и в по-голямата част от Европа, Коледа е семеен празник. Тогава, младите отиват при своите родители, независимо колко далеч живеят едни от други. Тук на коледа се приготвя щолен. Това е сладкиш, който може да бъде приготвен месеци преди Коледа, и да не загуби своите вкусови качества до празника.

В Босна и Херцеговина, Коледа се посреща с традиционна пълнена пуйка. И тук това е семеен празник. Коледните дръвчета се украсяват с играчки, гирлянди, и … шоколад.

В Гренландия, на Коледа се пие кафе и се яде торта. Подаръците трябва да са ярко опаковани. Децата обикалят всички хижи, и пеят песни.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (48 votes)
The following two tabs change content below.

WebSEO.bg