Какви са признаците и какво причинява ранна менопауза при младите жени?

Преждевременна менопауза и ранна менопауза са две различни неща. Разликата е в годините на които е жената, когато настъпи периода на менопауза.

Ако жената е на възраст под 40 години, това се нарича преждевременна менопауза. Ако тя е на възраст между 40 и 45 години тогава тя е в период на ранна менопауза. Напоследък все повече млади жени страдат от преждевременна менопауза и започват ранно лечение за да предотвратят това състояние. Това е и водеща причина за безплодие при жените в последните години. Една на всеки сто жени изпитват ранни симптоми на менопауза, която може да е причинена от много фактори.

Какви са причините за ранна менопауза?

Една от причините за ранната менопауза е хистеректомия. Това е операция, при която са отстранени яйчниците. Генетичните фактори също са от значение за симптоми на ранна менопауза. Лечение с химиотерапия или лъчетерапия за лечение на раково заболяване също са причини за ранна менопауза. Ако имате някои от тези рискови фактори и забележите симптоми на менопауза, трябва да посетите вашия лекар за да предприемете най-правилното лечение.

Какви са симптомите на ранна менопауза?

Повечето от ранните симптоми на менопауза са подобни с тези при нормалната менопауза и също може да включват горещи вълни, нощни изпотявания и промени в настроението. Други ранни симптоми на менопаузата могат да включват главоболие, намалено сексуално желание, депресия и проблеми със съня. Усещане за раздразнителност, умора, разсеяност, вагинална сухота, намалено либидо и др. са все симптоми за менопауза.

Симптомите при менопауза могат да бъдат лекувани с помощта на природни средства и медикаменти и промяна в начина на живот. Можете да се подложите на здравословна и балансирана диета за да премахнете чувството на раздразнителност и умора. Ако депресията се превръща в голям проблем, вашия лекар може да предпише лекарство, което ще помогне за справяне с този симптом. Докато ранната менопауза може да изглежда като голямо препятствие, трябва да знаете, че съществуват много начини, които ще ви помогнат да се справите с това състояние, което ще подобри качеството ви на живот.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (63 votes)