Какво е усещането при появата на инфаркт?

Инфаркта е състояние, при което притока на кръв и кислород към сърцето е ограничен. Това води до редица поражения на сърдечния мускул. Инфаркта е по-разпространен сред мъжете, отколкото при жените.

Човек, който ще получи инфаркт за първи път, не осъзнава това, докато не стане много късно. Ето защо е важно да се познават симптомите, така че медицината да окаже незабавна помощ.

Причини, които предизвикват появата на инфаркт

Една от основните причини за инфаркт е когато артериите, които транспортират кръв към сърцето са блокирани, което от своя страна пречи на свободното движение на кръвта и се образува кръвен съсирек в артерията. Той спира притока на кръв към сърцето и това води до инфаркт. При леки сърдечни атаки причината е натрупване на плаки по стените на артериите, което затруднява кръвния поток.

Симптоми, предупреждаващи за появата на ифаркт

Тъй като често хората не са информирани за ранните признаци на инфаркт, те не знаят какво е чувството, докато атаката не завърши. В първия час от сърдечния удар се обозначава като „златен час” и това е часът, когато индивида показва всички признаци и симптоми на сърдечна атака. Единия от признаците за спиране на сърдечната дейност е чувство на натиск, който се усеща в центъра на гръдния кош. Тази болка продължава повече от няколко минути. Прекомерното изпотяване, замаяност, болки в гърлото или гърба са също част от симптомите на инфаркт. Съществува разлика между симптомите при мъжете и жените. Много рядко се случва, жените да страдат от болки в гърдите, когато става въпрос за инфаркт. Те основно изпитват болка между раменете си. Загуба на апетит, чувство на киселини в стомаха и др. са също симптоми на сърдечна атака. Други по-често срещани признаци за това състояние са: изпотяване, бледост, тревожност, чувство на умора и отпадналост.

Всички тези симптоми и предупредителни знаци, обикновено се проявяват по време на „златния час”. Лечение, което се прилага в рамките на този час може да спаси живота на пациента.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (17 votes)