Какво точно представлява остеопорозата и какви са симптомите?

Остеопорозата е заболяване, което е представлява  намаляване на костната плътност. Това води до слабост на костната система и повишен риск от образуването на фрактури, особено в тазобедрената става, китките, горната част на ръката и гръбначния стълб. Костите стават крехки и чупливи. Те губят важни минерали като калций по-бързо, отколкото организма може да произведе и  това намалява тяхната плътност.

Обикновено загубата на костна плътност става постепенно и без забележими симптоми на остеопороза.  Това е основната причина за големия брой хора, страдащи от фрактури вследствие на остеопороза. Костните фрактури са много болезнени и могат сериозно да повлияят на качеството на живот. Особено сериозни са тези на бедрената кост, тъй като те могат да доведат до дългосрочна хоспитализация и трайна нетрудоспособност. Много възрастни хора, след фрактура на бедрената кост получават усложнения, които водят до смърт. Важно е да се знае, че това заболяване се среща все по-често и при млади хора. Загубата на костна маса се среща и при жени на 25 годишна възраст.

Поради липса на симптоми и признаци на остеопороза нейното диагностициране е доста трудно. Обикновено хората разбират, че са жертва на болестта едва когато получат фрактура или нараняване. Професионалната диагноза може да се постави, след сканиране на костната плътност. Съществуват някои основни рискови фактори, които правят определени хора по-податливи към заболяването от:

–          Анамнеза за костни фрактури;

–          Фамилна анамнеза за остеопороза;

–          Възрастова група /над 50 години/

–          Период на постменопауза;

–          Отстранени яйчници;

–          Ниско ниво на калций;

–          Недостатъчно излагане на слънчева светлина;

–          Ниска физическа активност;

–          Слаба скелетна структура;

–          Раса /по-застрашени са хората с кавказки и азиатски произход/;

–          Тютюнопушене;

–          Редовна консумация на алкохол;

–          Продължителната употреба на различни медикаменти, като стероиди и антиконвулсанти;

Съществуват и мерки, които могат да ограничат развитието на остеопороза. Необходимо е да се прилага добре балансирана диета богата на калций. Възрастни над 50 години се нуждаят от около 1000 мг. калций дневно. Необходимо е да се приема редовно витамин D, който спомага за усвояване на калция от организма. Това може да се постигне и чрез ежедневно излагане на слънце за около 30 минути. Физическата активност, включваща упражнения за укрепване на мускулите и баланс също помагат при борбата с остеопорозата.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (47 votes)