Кои са основните причини за развитие на хепатит

Заболяването хепатит, както може би много от вас знаят представлява възпаление на нашия черен дроб.

Когато настъпи рязко и симптомите са тежки, тогава говорим за остър хепатит. Съществуват различни причини за хепатит, но най-често това е злоупотребата с алкохол. Има доста лекарства, които имат сериозен токсичен ефект върху черния дроб и по този начин се получава възпаление, особено ако тези лекарства се вземат в големи дози. Някой от тях са болкоуспокояващият ацетаминофен, а останалите се вземат само с рецепта, но в големи количества те също вредят сериозно на черния дроб. Такива лекарства са метилдоп, изониазид, валпроат и амиодарон.

В повечето случаи обаче, хепатита се причинява от вируси. Те са известни под наименованията хепатит А, В, С, D и Е. От всички вируси най-често хората са засягани от вирус А. Той се наблюдава най-вече при хората, които са с лоша хигиена. Този вид хепатит, макар и много рядко може да доведе до чернодробна недостатъчност. От него хората могат да се възстановят напълно.

Хепатит А е силно заразен и се разпространява чрез заразена храна или вода. Неправилно сварените миди са друг източник. Инкубационният период при хепатит А продължава между 6 дни и 6 седмици. За да се възстанови човек след заразяването са му необходими между 1 и 2 месеца. Съществува ваксина за имунизиране срещу хепатит А и лекарите силно я препоръчват за всеки, който пътува до райони, където често се среща хепатит А. Здравните работници и тези в лабораториите също трябва да бъдат имунизирани. Пътуващите в заразени райони трябва да пият само бутилирана вода и да избягват консумацията на сурови или частично сварени храни.

Хепатит В се разпространява чрез заразена кръв. Той може да се предава също така и при контакт със заразена слюнка. Злоупотребяващите с интравенозни наркотици са изложени на най-голям риск, заради споделянето на едни и същи игли. Съществува ваксина срещу този тип хепатит, която предоставя дълготрайна имунизация. Тя се препоръчва за всички бебета и деца до 18 години. Добре е и здравните работници, лаборантите и лишените от свобода, както и техните надзиратели също да получат ваксина срещу хепатит В.

Хепатит С се предава по същият начин като В и рисковите им групи съвпадат.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (70 votes)