Кои са стъпките при покупката на имоти?

Искате да се сдобиете с ново евтино жилище и търсите мнения, понеже не знаете какви са процедурите? Това трябва да бъде най-малката ви грижа, тъй като специалистите по покупка на имоти без посредник от Imotifree ще ви покажат стъпките, които е добре да следвате:

  1. Изследвания и анализи: Когато вземате решение за покупка на жилище, трябва да се заредите с търпение и желание за работа. Тази първа стъпка е много важна, тъй като тя ще помогне да опознаете пазара на недвижими имоти. Ето списък на това, което е необходимо да проучите – І) Цените на жилищата в различните квартали на града, към който сте се насочили; ІІ) Кой тип имот ще бъде добър за вас и за семейството ви (къща, крайградска вила, апартамент и други); Прогнозната цена на имота, който възнамерявате да купите. Тези проверки са много полезни за вас, тъй като ще ви помогнат за намирането на най-изгодната оферта.
  2. Вкарайте финансите си в ред: В случай, че ви се налага тегленето на кредит за част от средствата е добре, да погасите евентуални висящи плащания. Твърде много задължения към други институции или хора може да повлияе негативно на оценката, която банката ще ви постави, като това веднага ще повиши лихвата, тъй като вие влизате в графата „рискови клиенти“. Това ще натовари много месечната ви вноска.
  3. Направете си правилно сметката: Покрай сключването на сделката изникват някой разходи, част от които не са за пренебрегване. Двете пера, които са доста сериозни, са таксите за нотариуса и за банката. Първата е определен процент от стойността на сделката (варира, според вида на плащането – със собствени финанси или с банкова ипотека), а втората е твърда сума, определена от банката, която опосредства превеждането на сумата от вашата сметка към тази на собственика на имота. Възможни са и някой други такси, като например плащане в „Кадастъра“, данъчното управление и други, които могат да изникнат при сключването на сделката.
  4. Подписване на документите: Това е последната, но най-важна стъпка от цялата сделка. Внимавайте с всеки документ, който подписвате, четете внимателно, не бързайте. Става въпрос за сериозни суми, така, че няма смисъл да пропуснете някой клауза, която в последствие да ви накара да съжалявате.

Тези стъпки трябва да бъдат запомнени, което ще ви гарантира придобиването на жилище, без никакви проблеми.

Повече информация за стъпките при покупката на имоти ще намерите на www.imotifree.bg

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (83 votes)