Косопад – неговите разновидности и симптоми

Загубата на коса в повечето случаи е често срещано явление, дължащо се на космения цикъл, но в други случаи това е признак за сериозен здравословен проблем. Явен симптом за косопад е количеството отпаднала коса за едно денонощие. В рамките на нормалното е  около 100 косъма, а ако количеството е значително по-голямо, то на лице е здравословен проблем, за който трябва да вземем навременни мерки.

Косопадът представлява видима загуба на окосмяването  на главата, крайниците и тялото. Видовете косопад се характеризират с различни симптоми, но е важно да знаем, че често косопада не е съпътстван от други здравословни проблеми, освен загубата на коса. Има други случаи, в които той е съпроводен от диария, запек, затруднено дишане и болки, както и температура и загуба на тегло. В тези случаи трябва да се потърси незабавно медицинска помощ. Не бива да се забравя, че съществуват вътрешни заболявания, характеризиращи се само с един симптом и той е именно косопад. За да предотвратим сериозни здравословни проблеми е хубаво да вземем мерки колкото се може по-бързо.

Анагенния ефлувиум  характеризира се с  драстична липса на коса в двуседмичен срок, след приема на силни лекарства или отрова. Този косопад се среща най-вече при хора подложени на химиотерапия.
Телогенния ефлувиум- при него наблюдаваме загуба на коса най-често в горната част на скалпа. Косъмът е сух и с бяла материя в областта на корена. Характерно за този косопад е, че някои зони са слабо засегнати, за разлика от други, както и частичната загуба на коса.

Кръгов косопад – това е косопад, засягащ жени, мъже и деца. Рискът за поява на този вид косопад е около 2% и засяга всеки, без значение от възрастта му. Характерни за кръговия косопад са петна, в които няма косми. Те могат да бъдат с различен брой и големина при различните индивиди.
Освен горе изброените, съществуват много други видове косопад или здравословни проблеми, спомагащи неговата поява. В повечето случаи този проблем бива забелязан навреме, но има случаи, в които ако не се започва лечение може да доведе до сериозни последици, една, от които е най-неприятното за всеки мъж или жена – оплешивяването.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (65 votes)