Кожни изменения по време на бременност.

Бременността е период от живота на една жена, когато хормоните в тялото претърпяват радикални промени, по отношение на тяхното количество и цикли. Повечето кожни промени по време на бременност постепенно изчезват от само себе си след раждането.

Промени в цвета на кожата по време при бременност

Лицевите кожни промени по време на бременността са най-видимите белези за наличието на хормонални промени. Меласма, известно още като маска на бременността е състояние в което по кожата на лицето се появяват тъмни петна,  най-вече по бузите и челото. Тези петна се получават в резултат на повишена чувствителност на кожата към слънчевата светлина. Необходимо е използването на слънцезащитни продукти или третиране три пъти седмично на кожата, с маска приготвена от лимонов сок и мед.

Сухи петна и кожни обриви

Често по време на бременността по кожата на лицето се появя акне и обриви. Всичко това се дължи на хормоните, които предизвикват появата на сухи и лющещи се петна съпроводени със сърбеж. Акнето обикновено се появява в зоните на лицето където има концентрация на мастни жлези.

Кожни петна около коремната област

Стриите са най-неприятните кожни промени по време на бременност, тъй като те остават за дълъг период от време след раждането. Те се появяват в резултат от разпъване на кожата на корема поради нарастването на матката. Тези белези могат да бъдат избегнати или да се намали тяхната интензивност чрез редовни упражнения, използването на кремове и лосиони съдържащи витамин Е, след  третия месец от бременността. Друго кожно изменение в областта на корема е така нареченото Linea синап, появата на тъмна линия, която се спуска от пъпа до пубиса. Това изменение се появява обикновено между четвъртия и шестия месец от бременността.

Други кожни изменения

Често срещани кожни изменения по време на бременност са: зачервяване на дланите и ходилата, появата на разширени вени по лицето и краката, сърбеж по цялото тяло и др. Поради повишаване на хормоналните нива в организма на бременната жена, нейната кожа става изключително чувствителна към външни фактори, като топлина, светлина, допир и др.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (44 votes)