Дуоденална язва

Язвите засягат най-често храносмилателната система в организма. В зависимост от това кой орган е засегнат, те биват няколко вида: стомашна, пептична и дуоделна язва. В тази статия ще разискваме темата за дуоденалната язва.

Този вид заболяване засяга горната част на тънките черва, а именно дванадесетопръстника. То предствлява нарушена цялост на лигавицата в този участък от храносмилателната система, точно под стомаха. Причините за този вид язва е Хеликобактер пилори. Приема на противовъзпалителни лекарства и тютюнопушенето също предизвикват появата на характерните за нея симптоми. Дуоденалната язва се диагностицира с помощта на рентгенови лъчи или ендоскоп .

Симптоми при дуоденална язва.

Симптомите за този вид язва са: киселини и болки в стомаха, усещане за парене в гърлото. Обикновено това се случва два или три часа след хранене. В повечето случаи болката може да започне в полунощ и да продължи до към два три часа. Има и симптоми, които се проявяват по-рядко като: оригване, гадене, повръщане, нарушен апетит, загуба на тегло, чувство на слабост и умора. Установено е, че шансовете за появата на този вид язва са четири пъти по-големи при мъжете над 50 годишна възраст, отколкото при жените от същата възрастова група.

Лечение на дуоденална язва.

Преди да се предприеме лечение при язва от този тип е необходимо да се постави точна и навременна диагноза. Диагностицирането включва кръвни тестове, ендоскопия и биопсия. При ендоскопията посредством огъваема тръба, която се вкарва през устата, се прави оглед на горната част на стомаха. Биопсията е форма на изследване, при което се взема част от тъкан, което след това се изпраща за лабораторен анализ.

При заболяване от дуоденална язва, може да се стигне до редица усложнения, като кръвоизлив, перфорация и обструкция. Лечението протича с приема на антибиотици, които унищожават Холикобактер пилори. Приема на антиациди, които защитават лигавицата на дванадесетопръстника и намаляват образуването на стомашна киселина, също са включени в лечението. В случаи на кръвоизлив и перфорация се прибягва до хируригична намеса.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (75 votes)