Първи симптоми на СПИН

СПИН е заболяване на имунната система и е известно под наименованието Синдром на придобита имунна недостатъчност. Първите симптоми на СПИН са сходни със симптомите на други заболявания и това затруднява негово диагностициране в ранен етап.

Вирусът, който причинява СПИН е човешки имунодефицитен вирус /ХИВ/. СПИН се явява последния стадий на ХИВ инфекцията. Сходността на самите симтоми на СПИН често е причина за късното му откриване, както отбелязахме в увода. След като вируса навлезе в организма, той атакува CD4 клетките /известни още като Т4-клетки/. Тяхната функция е да изпращат сигнали на клетките в имунната система за наличието на вируси. След унищожаването им имунната система губи своите защитни функции, в резултат на което организма става податлив на всякакви инфекции и заболявания. При средно здрави възрастни хора броя на Т4 клетките е 1000, а при болни от СПИН броят им е под 200.

Ранни симптоми на заразяване с ХИВ

Ранните симптоми на ХИВ не са специфични и по-скоро приличат на други заболявания. Това са треска, мускулни болки, подути лимфни възли, обрив, възпалено гърло и др. С напредване на болестта, симптомите на инфекцията стават по-тежки. Тъй като заболяването е свързано с отслабване на имунната система, организма става податлив и на други болести. С помощта на медикаменти, симптомите на ХИВ инфекциите могат да бъдат облекчени до известна степен. Първоначалните признаци на ХИВ могат да се забележат след около две седмици от момента на заразяването. Обикновено това са грипоподобни симптоми. Те продължават от няколко седмици до няколко месеца, след което изчезват. Ако се съмнявате, че това са признаци на ХИВ инфекция е препоръчително да се направи кръвен тест. Това е единствения начин да се разбере, кога един човек е заразен с този вирус.

Симптоми на вируса на СПИН при жените

Симптомите на ХИВ инфекцията се различават при отделните полове. Някои от често срещаните симптоми при жените са: гадене и повръщане, липодистрофия, сексуална дисфункция, виене на свят, кожни проблеми и др.

Единствения начин да се избегне инфекцията е да се вземат предпазни мерки. Трябва да се знае, че тя се разпространява чрез преливане на кръв, безразборен секс, споделяне на замърсени спринцовки, от майка на дете и т.н. Ако почувствате някои от първите симптоми на инфекцията не се колебайте да се  свържете с лекар.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (31 votes)