Как да разпознаваме симптомите и признаците на хепатит С

При заболяване от хепатит С, симптомите се появяват само при около 20% от хората, които са били заразени с вируса на хепатит С. С други думи, приблизително 4 от 5 души, които са заразени с този вирус, не показват никакви симптоми.

Умората е най-честия симптом на хепатит С. Но със сигурност има и други, които често се появяват заедно с него, като например:

–          Болки и дискомфорт в коремната област;

–          Промяна в цвета на изпражненията;

–          Тъмен цвят на урината;

–          Сърбеж без обрив;

–          Жълто оцветяване на кожата;

–          Загуба на апетит;

–          Болки в мускулите;

–          Гадене и повръщане;

Хепатит С инфекцията е резултат от вируса на хепатит С, който също е известен с инициалите HCV. Обикновено не се предава чрез сексуален контакт. Най-често заразата се разпространява, при наркомани, които използват интравенозни наркотици.

Хроничен хепатит С, което е сериозно заболяване на черния дроб, се развива в 2 от всеки 3 човека, които имат остър хепатит С. В Египет, процента на болните от тази инфекция е най-висок в света –  повече от петнадесет процента от населението.

Превенция при хепатит С

За да избегнете зараза с вируса на хепатит С е необходимо да следвате някои общи насоки. Трябва да знаете, че този вирус се пренася чрез обмен на кръвни клетки. Не може да има заразяване с вируса на хепатит С, ако няма обмяна на кръв. Не трябва да се използват интравенозни наркотици. Използването на една и съща четка за зъби или ножче за бръснене, може да бъде причина за заразяване с инфекцията.

Ако решите да си поставите пиърсинг, уверете се, че всички инструменти, които се използват са стерилни. Това важи и за татуировки. Също така при акупунктура, уверете се, че иглите, които се използват са стерилизирани. Риск съществува ако сте в болница и се нуждаете от преливане на кръв. Ако смятате, че може би сте били изложени на вируса на хепатит С, можете да си направите кръвни тестове, дори и ако симптомите не са се появили.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (67 votes)