Подарете играчка без да глезите детето

Единственото нещо, което хората могат да дават и д получават безусловно и неограничено, е любовта. Всичко останало подлежи на определени ограничения или е възможно при определени условия.

Тази истина изглежда банална и проста, но много деца не я знаят. Още по-неприятното е, че и много родители не я осъзнават. Заедно стова не знаят и как да покажат любовта си и в резултат се получава онова, което наричаме глезени деца. Те са получили една нелогична и недостоверна представа за отношенията между хората.

Ако за миг се отстраним емоционално от ролята си на родители, съвсем уверено ше заявим, че любовта не се измерва нито с броя подарени играчки, нито с броя на отговорите „Да“. В ежедневните ситуации обаче за мнозина сълзите в очите на най-обичните същества, а и разочарованието в същите тези очи са непоносима гледка. Така се стига до една лавина от родителски грешки, благодарение на които децата не се запознават навреме нито с границите на света , нито с условията за задоволителни отношения с хората в него.

Иронията е, че в зряла възраст в очите на същите тези деца най-често има именно сълзи и разочарование, защото светът извън семейството не може да отговор и на очакванията им. В него малцина са готовите да поставят нечии чужди желания на първо място, а мечтаните придобивки не винаги стават реалност.

Ако малките хора не преминат през малките разочарования и недоволства от ограниченията в ранната си възраст, най-вероятно ще живеят един незадоволителен и непълноценен живот, когато пораснат.
Щом родителите осъзнаят това , сами ще намерят нужния подход, за да не превърнат детето си в носител на етикета „глезено“.

Лично за мен успешната рецепта се състои от прости, ясни и логични правила, които да се прилагат без изключение. И дори ранните години на детски магазин вече да са минало, никога не е късно да се установят отношения, които да са задоволителни в еднаква степен за всички членове на семейството.“

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (100 votes)
The following two tabs change content below.