Помнете!

През 642 г., когато голяма част от Армения е била под контрола на Византия, по повеля на Нерсес Трети започва строителството на една от най-величествените средновековни арменски църкви – Храма на бдящите сили, известен още като Храма на небесните ангели Звартноц.

Двадесет години продължило строителството му, трите му нива се извисявали на височина от 49 метра. Формата му напомняла на кръгла пирамида – три цилиндъра, всеки от които е по-малък от предходния, са монтирани един за друг. И това съоръжение завършвало със сферичен конус. Към петте входа на църквата, величествено стояща на пиедестал, водели ступи, които частично са се съхранили и до днес.

Пространството вътре напомняло гръцки кръст. А цялата конструкция се поддържала от две двайсетметрови колони. А храмът – накъдето и да погледнел човек – бил богато декориран с резби по камъка. Корнизите, дограмата, стените – всичко било орнаментирано с лозови листа, клони от нар и причудливи геометрични фигури. А на колоните, които се намирали в близост до основните стълбове, били изобразени орли.

Имало в храма даже и своеобразна портретна галерия. Само че портретите не били изрисувани на платно, а били издълбани в камъка от опитни майстори.

Величествената сграда преживяла само три века. Земетресението то 930 година й нанася съкрушителен удар. Четирите мощни пилона, на които се държала, не издържали и рухнали. За дълги години Зартноц останал погребан под земята – само останките на четирите колони можели да се видят на хълма, станал могила на красивата църква.

Разкопките на мястото започнали през  1901 г. Бил изготвен проект за реставрация. И тук се намесило провидението – археолозите открили статуя на цар Гагик, който държал в ръцете си… модел на Звартноц.

Днес на практика е реставрирано само първото ниво на храма, а мястото е обявено за архитектурен резерват. Покрай многочислените скулптурни фрагменти археолозите намерили и плоча. А на нея кратък надпис: Построи го Нерсес. Помнете!

Още вълнуващи истории можете да намерите в личния блог на Поли Карастоянова.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (93 votes)