Предимства и ползи от LED Осветлението

LED осветление

Лед осветлението е широко дискутирана тема по целия свят в последните няколко години. Големи инвеститорски банки от ранга на „Голдман Сакс” определят бъдещето на лед осветлението като светло и с огромен потенциал. От друга страна, компании с традиции в производството на осветителни тела като „Сименс” и „Дженеръл Електрик” разширяват капацитета си и инвестират в разработки и иновации в сектора за лед осветление.

Ако вниманието към лед осветлението спираше само до тук, човек би си казал, че големите играчи в бизнеса се опитват да пробутат поредния си продукт на потребителите по света. Но то не спира до тук. Европейският съюз, в който и РБ България членува, си поставя високи цели за повишаването на енергийната ефективност сред всички страни-членки на съюза. Именно повсеместното преминаване от използване на волфрамови крушки (нажежаема жичка) към лед крушки е една от основните цели на управниците от Брюксел. С това се цели намаляване на консумацията на електричество и енергийна независимост.

Размер и Ефективност

Едно от основните предимства на ЛЕД осветлението като цяло са неговите размери. Самият ЛЕД чип е с размер от 3 до 8 мм и могат да се използват и самостоятелно. Малките размери позволяват употребата на ЛЕД продукти на места, където обикновена крушка не може да се постави. Освен това, ЛЕД крушките не се нагряват и са идеално решение за скрито осветление, което се монтира в мебели например.

Дълъг Живот

Колкото и странно да звучи това словосъчетание, когато става на въпрос за ЛЕД крушка, лента или прожектор това е самата истина. Експлоатационният период за бяла ЛЕД крушка се изчислява на 35, 000 до 50, 000 часа. Волфрамовата такава издържа между 750 и 2000 часа, флуоресцентната – до 10, 000 часа! Все едно сравняваме продължителността на живота на среден европеец с този на Ной! Интересното за ЛЕД крушките е, че за разлика от волфрамовите, които при скъсване на нишката престават да функционират, те просто губят от яркостта си в процеса на употреба.

Ниска работна температура

За никой не е тайна как работят волфрамените крушки – нишката се нагрява и започва да свети. В това няма нищо лошо или пък не съвсем? Нормалните крушки отделят 90% от консумираното електричество като топлина и едва 10% в светлина! Тоест вие плащате да отоплявате дома си с крушки. Дори и по-модерните флуоресцентни крушки губят 80% от консумираното електричество в топлина.

ЛЕД крушките остават студени, защото те функционират по коренно различен начин. (нещо което ще обясним в друга статия) Но да се върнем на темата за лед осветлението, което успява да постигне зашеметяваща ефективност. Изчислено е, че ЛЕД продуктите отделят едва 10 до 20 % топлина, а останалото количество енергия се отдава под формата на това, за което са купени в магазина – светлина!!! Един пример – обикновена 60 ватова крушка ще се замени от 3-ватова ЛЕД крушка без да усетите разлика в осветлението на помещението!

Големи корпорации, хотелски вериги и производствени бази използват и внедряват ЛЕД осветление още от средата на 90те години на миналия век. Явно сега идва и времето на милионите домакинства в САЩ, Европа и България да ги последват. Да не говорим за Китай, където енергийната ефективност е начин за оцеляване на нацията, а не просто поредната мода.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (106 votes)
The following two tabs change content below.

Latest posts by bolgger (see all)