Причини за възникване на алопеция

Съществуват много фактори, които причиняват загуба на коса. При мъжете тя може да бъде свързана с наследствени условия и мъжки модел на плешивост. Възможно е причината да се крие в поява на стрес или странични ефекти от лекарства.

Алопеция е медицинското наименование на косопад. Заболяването може да засегне всеки човек, то не е заразно и симптомите обикновено започват постепенно и бързо прогресират. Има и случаи, при които те отшумяват и заболяването изчезва от само себе си.

Причини за възникване на плешивост

Все още не е известна точната причина за алопеция. Предполага се, че болестта може да е наследствена, тъй като повечето хора, които имат роднини със същия проблем, страдат от косопад. Счита се, че това състояние може да бъде форма на автоимунно заболяване. Това се случва, когато имунната система на организма отхвърля своите собствени космени фоликули, като по този начин предизвиква падане на косата. Също така алопеция засяга пациенти с други автоимунни заболявания като проблеми с щитовидната жлеза, диабет, улцерозен колит и др.

Кои хора са застрашени от поява на алопеция?

И мъжете и жените страдат от това заболяване. То може да засегне хората от всяка раса, националност и възраст.

Симптоми на алопеция

Загубата на коса е общ признак на алопеция. Различните видове на падане на косата се определя от това, какъв тип алопеция е засегнала индивида. Алопеция ареата е форма на алопеция, при която пациента развива плешиви петна по скалпа. Съществуват и други видове плешивост, които се характеризират с цялостно падане на косата, образуване на плешиви петна по брадата, загуба на окосмяване по цялото тяло и др. Ранните симптоми на алопеция често включват чувствителност при допир на засегнатите места.

Как се диагностицира алопеция?

Диагностиката на алопеция често включва биопсия на засегнатата тъкан на скалпа. Това ще определи действителните причини за падането на косата. Друг признак, който сочи появата на това заболяване е изтъняване на косъма в областта на корена.

Лечение на алопеция

Тъй като не е известна причината за това заболяване, лечението е доста трудна задача. Всичко, което може да се направи е да се облекчат симптомите на плешивост и да се помогне за възстановяване състоянието на косата.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (73 votes)