Рак на простатата – 6 съвета за превенцията му

Рак на простатата е една от най-смъртоносните болести в световен мащаб като засяга най-вече мъжете над 65 години, но и тези дори под 40 също са изложени на риск.

С възрастта, която е основната причина за рак на простатата не можем да се борим, но има други неща, които можем да променим за да се предпазим от този здравословен проблем. Вижте шестте стъпки за предпазване от този тумор:

  1. Хранете се правилно – това просто правило важи и за предотвратяване на повечето видове рак. Здравословното хранене е задължително, премахнете от менюто си червените меса и го заменете с много плодове и зеленчуци, соя, риба, пилешко месо и варива. Избягвайте храни с наситени мазнини. Намалете количеството на сол (натрий), както и преработената захар.
  2. Приемайте добавки към вашата храна – увеличете приема на витамини А и Е, както и ликопен и селен. Те предпазват тялото от образуване на ракови клетки.
  3. Не употребявайте алкохол – това се отнася както за концентратите, така и за бира и вино. Изследванията показват, че колкото по-малко пиете, толкова повече намалява риска от рак на простатата. Мъжете трябва да ограничат приема на алкохол до не повече от 2 питиета на ден.
  4. Бъдете активни – дори и да нямате време за фитнес залата използвайте лесните за изпълнение упражнения от ежедневието като изкачване на стълби, разходки и т.н.
  5. Поддържайте нормално телесно тегло – ако сте с наднормено тегло вие сте изложени на повишен риск от рак. Вземете мерки за влизане в нормите.
  6. Разберете дали във вашето семейство има фамилна анамнеза за рак на простатата. Ако някой от вашите близки роднини са имали тумор от този вид, тогава е възможно и вие да сте изложени на риск. Ако повече от един роднина от мъжки пол е имал рак на простатата, то рискът за вас е много по-висок. Точна затова трябва да се прави редовна профилактика при рак на простатата за да се предпазите от него, а също и прегледи всяка година след навършване на 40 години за да може при евентуална поява на болестта, тя да бъде установена в началната фаза, когато е най-лесно лечима.
FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (22 votes)