Съвети за отглеждане на трилистник – колко торове, влажност и светлина трябва да му бъдат осигурени

Трилистникът е изключително атрактивно растение и това обяснява неговата популярност в България. Неговите огромни листа определено привличат вниманието, което го прави много подходящо растение за декорация на дома. Въпреки, че се развива добре във влажен климат при подходящите грижи без проблем може да расте и у нас. Вижте от какво се нуждае:

Осигурете му достатъчно светлина

Вашият трилистник ще расте много трудно, ако не му достига светлина. Максималното излагане на слънце е препоръчителна, но и частичната слънчева светлина е добър вариант.

Влажност

Почвата, в която е трилистникът трябва да бъде поддържана влажна, затова поливайте растението по-често. Също така влажността на въздуха трябва да бъде достатъчно висока, като затова можете да пръскате листата с пулверизатор.

[showmyads]

Хранете ги много

Трилистникът е ненаситно растение и колкото по-голямо става, толкова и апетитът му нараства. Осигурете му торове, които му давате на равни интервали от време (те трябва да са по-къси). С редовното прилагане на торове тези растения ще растат много по-бързо. Много подходящи са богатите на азот и аминокиселини торове като Тера-Сорб, тъй като този елемент играе главната роля в ускоряването на растежа.

Защитете трилистникът

Ако си мислите, че вашето растение е в безопасност може би грешите. Въпреки, че е декоративно растение трилистникът е доста вкусни и хранителни грудки. Внимавайте в каква почва го поставяте за да не се окаже, че тя е пълна с инсектициди, които да пречат на развитието му. Също има опасност от нападение от листни въшки, така че редовно преглеждайте вашият трилистник.

Изберете правилното местоположение

Внимавайте когато избирате мястото на саксията, защото тя не трябва да бъде на сянка, както и в непосредствена близост до други растения. През зимата е добре трилистникът да бъде на по-топло място, тъй като той не е толерантен към студа.

Намерете достатъчно голяма саксия

Ако искате трилистникът да бъде част от вашият дом му изберете саксия, която отговаря на размера му. Тя трябва да бъде голяма и пълна с пръст, която задържа влагата и е достатъчно добре дренирана.

Трилистникът е доста здраво и издръжливо растение, но все пак изисква правилните грижи, ако искаме озеленяване да изглежда добре. С малко желание и любов вие можете да сте сигурни, че ще му се радвате много дълго време.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (55 votes)