Строителен стандарт „пасивна къща“

пасивна къща

Когато навън стане студено, ние започваме да се чудим как да се стоплим. Включваме всички възможни уреди или пък пускаме парното или камината. И действително в дома ни става топло, но когато дойде време за плащане на сметките започва да ни прилошава. Защо?

Много просто – жилището ни не е енергийно ефективно. Да, то ни осигурява необходимата сигурност и несъмнено се чувстваме добре в него, но това в днешно време не е достатъчно. Изискванията към един дом се менят с времето. Ако някога е било необходимо просто да имаме покрив над главите си, то в съвременното общество е много важно нашето жилище да бъде енергийно ефективно.

Това изискване е породено от факта, че трябва да щадим природните ресурси, за да не ги изчерпим прекалено бързо. Също така енергийната ефективност ни позволява да намалим драстично разходите ни за отопление. Но защо само за отопление, като през лятото, когато настъпят жегите, ние веднага прибягваме до климатик или най-малкото вентилатор? Нима тогава нямаме големи разходи? В такъв случай енергийната ефективност е важен критерий за всеки един сезон.

Тъй като тази тема започва да вълнува все по-голям брой хора, то учените и строителните специалисти са измислили едно много ефективно решение. Това е строителният стандарт „пасивна къща“. Много хора се объркват, когато се сблъскат с това понятие за първи път. Те си мислят, че тук става въпрос за някакъв строго определен тип постройка. Това, разбира се, е абсолютно грешно. Пасивната къща, както вече стана ясно, е строителен стандарт. Концепцията за него е получила своето признание в строителната практика. Тоест пасивната къща не е вид строителен обект, нито пък е някаква търговска марка.

Тогава коя сграда е пасивна къща? Отговорът тук следва да се търси в определените от Passivhausinstituts Darmstadt критерии. Когато всички те бъдат напълно покрити, то дадената сграда може да получи сертификат за пасивна къща. Броят на тези критерии е пет.

А защо точно пасивна къща? Откъде идва това име? Строителният стандарт е получил своето наименование от източниците, които задоволяват преобладаващите нужди на жилището от енергия за отопление. Те са пасивни и може би най-добрият пример за един такъв източник е енергията, която идва от слънчевите лъчи. Една пасивна къща разчита много на качествената топлоизолация. Също така е много важно да има вентилация, която трябва да е контролирана и задължително съпроводена с топлообмен.

Друго, което е необходимо за правилното функциониране на пасивната къща е дограмата, с която тя разполага. Тук изискванията са предимно насочени към вида на използваните стъклопакети. Пасивната къща трябва да осигурява комфорт и уют през всеки един сезон. Ето защо има конкретни изисквания към поддържане на постоянна вътрешна температура, както и за качеството на въздуха в жилището. Повече за спецификата на функционирането на пасивната къща, критериите, които тя трябва да покрива и всички други детайли, свързани с тази строителна концепция, можете да прочетете в тази статия: Какво представлява пасивната къща

FacebookTwitterLinkedIn
4.4/5 - (31 votes)
The following two tabs change content below.

minter

Latest posts by minter (see all)