Тухли – строителен материал, използван от хилядолетия

Два са видовете тухли, които в днешно време се прилагат най-често – керамични и силикатни. Намерени са стени, състоящи се от керамични тухли, чиято целокупност се е запазила в продължение на хиляди години. Факторът, на който се основава това е голямата им устойчивост на екстремни температурни градуси. Изградените от тухли стени осигуряват приятна температура в жилището през цялата година. Друго тяхно предимство е голямата носимоспособност.

Професионалистите, както и непрофесионалистите избират тухлите при зидарията поради тяхната шумо- и топлоизолация. Коефициентът на топлопроводност на плътните тухли е около 0,6 W/m.°C, а при видовете с кухини достига и по-ниски стойности – до 0,33 W/m.°C. За тухлени стени изолационният слой от пенополистирол (стиропор) е достатъчно да бъде около 3-4 см, докато за стоманобетонна стена ще бъде необходим най-малко 6 см.

Керамичните тухли са предпочитани, също така и заради устойчивостта им на действието на пожар и голямата водонепропускливост. Микроклимата в стаята се регулира по естествен път, когато тухлите поемат излишната влага от от въздуха в помещението и я отделят при понижена относителната влажност. За разлика от металите, тухлата не ръждясва. Тя може да запази своя външен вид в продължение на хиляди години, не се разлага подобно на пластмасите, по-устойчив материал е от дървесината, защото е пожароустойчива и не гние.

Дори и непрофесионалистите са запознати с двата най-често търсени размери керамични тухли – тухли единички и тухли четворки. Тухли единички, със своят размер – 25/12/6 см., са много подходящи, когато е необходимо да се строят стени с дебелина половин, цяла или тухла и половина. Друг също толкова предпочитан размер са тухли четворки – 25/25/12 см., те спестяват важно време на строителя при зидане и имат по-добри топлотехнически характеристики. Сравнително нови, но превръщащи се във все популярни, са тухли Porotherm (Поротерм). Те представляват блокове с голям размер, порьозен череп и кухинност около 45%. Вследствие порьозността, тези тухли са по-леки, което е голямо предимство в построяването на здания за по-кратки периоди от време. Прилагат се при иззиждане както на вътрешни, така и на външни стени на жилищни и нежилищни сгради. Характерна е многокамерна структура на блоковете Porotherm. Порьозността и множеството камери съдействат за усъвършенстването на изолационните свойства на тухлите. С Поротерм 38 N+F, при който топлопроводността е ?=0,194 W/mK, без допълнителна протекция на външните стени се гарантира необходимата  топлоизолация. Друга характеристика на тухли Porotherm е добрата звукозащита, това е от особено значение за големите градове. Изолацията от външен шум дори и при тънки стени се потвърждава от редуването на стенички и въздух в блоковете.

2010 година бе белязана от появата на нова тухла на пазара – Forati 8 с формат – 33/25/20 см. Размера на тази тухла дава възможност строителството да става по-бързо, това е причината тя да намира все по-широка известност при избора на строители и инвеститори.

Ако се интересувате за цена или се колебаете се кой вид тухли да изберете за изграждане на вашия дом, може да потърсите професионално напътствие от склад за строителни материали. Съвещаването с продавач-консултантите може да ви улесни във вземането на решение, след като са показани различни варианти, отговарящи на вашите нужди.

Трябва  внимателно да се взема решение за материала, изграждащ стените на домът,  който ще обитаваме, в противен случай разходите на по-късен етап по поддържане и стопанисване на жилището могат да бъдат в много по-голям размер.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (93 votes)
The following two tabs change content below.