Употребата на шини е почти задължителна при травми

Наскоро моя позната, рентгенов лаборант в отделение по ортопедия, ми сподели, че е изненадана от огромното разнообразие от шини, които медицинските представители ежедневно им предлагат. Обяснено с простички думи шините обездвижват или имобилизират нараненото място.

В своята практика тя всеки ден се среща с пациенти с различни по тежест фрактури, които изискват обездвижване на засегнатия крайник. Най-честа е употребата на шини в постоперативния период с цел успешното възстановяване на подвижността на крайниците.

Всички видове използвани шини събирателно се обозначават с термина ортопедични шини.

Не е задължителна употребата на шини само при фрактури на ръце и крака, макар че употребата им в тези случаи е най-широко разпространена. Малкоизвестен факт е, съществуват шини за рамо, за лакът, за китка и дори за отделните пръсти на ръката. Последните се използват често след прекаран инсулт. Говорейки за долен крайник не бива да се забравят шините за глезен и коляно. При шините за коляно съществуват две разновидности. Шини, фиксиращи колянната става неподвижна и шини, позволяващи на крайника да извършва определен обем движения.

В своята работа, моята позната ежедневно се сблъсква и с пациенти, пострадали след автомобилна катастрофа. В тези случаи се използва вид специални шини за първа помощ при транспортирането до болничното заведение. При пострадали при катастрофа често се използват т.нар. ортопедични яки. Те могат да бъдат изработени от мек или твърд материал, фиксирайки врата и позволявайки му да се движи ограничено.

При възрастни пациенти с цел преодоляване на болков синдром се използват т.нар. корсети за гръб, кръст, раменен пояс. Те също представляват разновидност на шините.

Шини се използват и при така наречените вродени аномалии, за да се поддържа тялото в определена позиция. Особено често е приложението при деца. Не бива да се пренебрегва ефективността на шините и при гръбначни изкривявания, като в тези случаи се използват шинирани корсети или корсети с вградени в тях шини. Шини за крайници и опорнодвигателния апарат са нужни и във възпалителните фази на ревматичните заболявания.

Съществуващото голямо разнообразие на пазара за шини се определя не само от многобройните разновидности, от различните, предлагани размери, но и от тяхното тегло и материал на изработка.

Гъвкави, удобни, олекотени, шините са създадени с цел връщане комфорта в живота на пациента и възстановяване на засегнатото място.

Днес шини се предлагат от медицински представители, в болниците, аптеките, дори в медицинските сайтове. Цялата тази конкуренция на пазара за шини оказва влияние върху предлагането им и помага те да достигнат до крайния потребител на достъпна цена.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (43 votes)