10 Креативни начина да изпозлвате колоните в дома си, като елемент на дизайна

Интериор и обзавеждане

От много време, архитекти и дизайнери се опитват да намерят правилната комбинация между структурата на жилищата и интериорният им дизайн. Колоните са едно от най-големите предизвикателства за дизайнерите, като те са от съществено значение в структурата на едно жилище. Макар да смятате, че колоните трябва да бъдат покрити има някои прекрасни начини да ги покажете гордо.

1. Когато мислите интериорният дизайн на дома си, помислете първо за структурните му елементи.

Ако имате щастието да участвате в дизайна на своя дом, говорете със строителния инженер за въсможностите за творчески насочени колони. Особено в големи стаи като всекидневни или отворени кухни, попитайте проектантите дали е възможно да планирате как ще използвате пространството си, за да няма големи колони на функционални места.

2. Планирайте обзавеждане около колоните

В много домове колоните могат да се превърнат в център на вашето пространство. Външните пространства могат да бъдат перфектен пример как комбинирането на дърво, камък, мазилка и тухла може да даде невероятни резултати гарнирано с външни мебели за сядане. Не се страхувайте да планирате своите мебели около колоните, като изградите приятни места за сядане на гости.

3. Добавяне на луксозни детайли с добавянето на колоните

Ако искате да добавите величие и мащабност към вашия интериор няма по-добър архитектурен акцент от колоните. Класически колони с привличащи погледа капители могат да бъдат показани в дорийски и тоскански стил, или да бъде сложен като коринтският стил със сложни листа и детайли. Тези колони се използват главно в фоайето или дори в основните бани като придават луксозна и класическа атмосфера.

4. От какъв архитектурен стил колони можете да се възползвате във вашия дом

Архитектурните периоди идват и си отиват и има определени характеристики от всеки период, които определят структурата и колоните. Изследвайте архитектурните периоди или попитайте познат архитект, кой вид колони и от кой период би бил най-подходящ за вашия дом. Това ще ви помоне да изградите дизайна на дома си в стила от конкретната епоха.

5. Създайте фокус върху своите външни колони използвайки зеленина

Въпреки че може да мислите за колоните като единствено за утилитарна употреба, те могат да бъдат служат като творчески фокусни точки, особено по открит външен двор или тераса. Решетки и беседки винаги са били озеленявани. Обърнете се към ландшафтен дизайнер, за да разберете кой вид растение е най-подходящ за вашите външни стени.

6. Изберете най-добрият материал за вашите вътрешни колони

В зависимост от интериорният дизайн на дома ви, помислете кой вид материал би се вписал най-добре в дома ви. За много елегантни градски мансарди, стоманените колони боядисани в някакъв цвят или оставени просто така вдъхновяват в индустриален стил. Докато ако вашият дом е с по-традиционен интериор една обвивка от гипсокартон би свършила отлична работа.

7. Персонализиране на интериора с изкуствени колони

Въпреки първоначалния замисъл на колоните като само структурни елементи, архитекти и дизайнери са открили, че използването на неструктурни или изкуствени колони, създава определена естетика в интериора и е чудесен елемент на дизайна.

8. Използване на колони като елементи на дизайна в дома ви

Друг елемент от дизайна, за който може да се помисли е използването на колони като база за библиотеки, ниши и други креативни зони във вашия дом. Много архитекти използват колони, за да подчертаят камина или за вградени рафтове за показване на книги, скулптури и др.

9. Не си мислете, че колоните просто могат „да бъдат премахнати“ от вашия интериор

Много собственици, когато се опитват да обновят или променят домовете си, не вземат на сериозно въпроса с колоните, като мислят, че могат да премахнат една или друга колона, за да „отворят“ помещението. Консултирайте се със строителен инженер преди да вземете решение за премахване на дадена колона от обзавеждането и интериора.

10. Добавете визуални акценти, за да разделите външните пространства с колони

Докато колоните се ползват за целите на структурата на сградата, те могат отлично да се използват за разделяне на външните пространства. Колонадата от колони изравняващи външното пространство или поставени на верандата с изглед към басейна могат да изглеждат зашеметяващо. Опитайте да използвате същите материали от екстериора на дома си, за да облечете колоните си, за да ги интегрирате във външния вид на сградата.

FacebookTwitterLinkedIn
4.4/5 - (23 votes)